Kürdistan'daki bu köy dünyaya örnek olabilir

Akre (Rûdaw) - Duhok’un Akre ilçesinin Nehawa Köyünde yaşayan Müslümanlar, Hıristiyanların Paskalya Bayramını kutladı.

Akre’nin Nehawa köyünde yaşayan Hristiyanlar, üç gün süren Paskalya bayramlarını kutluyor. Köyün Müslüman sakinleri de Hristiyanları evlerinde ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

Her yerde cami ve kiliselere saldırıların olduğu dünyamızda, Kürdistan Bölgesi'ndeki bu köy dünyaya örnek olabilir. 

Nehawalı Hıristiyanlar, Paskalya Bayram öncesi 40 gün boyunca et, et ürünleri, süt, süt ürünleri ve herhangi bir hayvansal gıda muhteviyatı içeren yiyecekleri tüketmiyor. Hristiyanlar zeytinyağlı yiyecekler tüketerek oruç tutuyor.

"Kardeş gibi beraber yaşıyoruz"

Rûdaw'a konuşan Nehawa Köyündeki Müslümanların imamı Eyüp Şeho, “Bu bölgede Hristiyan kardeşlerimiz de yaşıyor. Onlarla aramızda hemen hemen hiç fark yok. Onlar kendi inancını yaşıyor, biz de kendi insancımızı yaşıyoruz” dedi.

Hristiyanlarla kardeş gibi yaşadıklarını belirten Şeho, ”İyi ilişkilerimiz var, onlar bizi ziyaret eder biz de onları ziyaret ederiz. Onlar bizim bayramlarımızı kutlar biz de onların bayramlarını kutlarız” diye konuştu.

“Bütün kutlama ve merasimlerde birlikteyiz”

Nehawalı Hıristiyan Piyuz Davud,  “Onlar bizim bayramlarımızı kutlar bizde onların bayramlarını kutlarız. Aramızda hiçbir sorun yok. Bütün kutlama ve merasimlerde birlikteyiz” ifadelerini kullandı.

Nehawa Köyü’nün yanı sıra Kürdistan Hükümeti idaresindeki tüm bölgelerde birlikte yaşam ve hoşgörü kültürü göze çarpıyor. 

"Başımız göğe erdi"

Nehawa Hıristiyanları Muhtarı İşo Mixo ise, “Onlar dini günlerimize değer veriyor, tabii ki biz de onların özel günlerine değer vereceğiz. Onlar bize ne kadar iyi yaklaşırlarsa biz de onlara daha fazla iyi yaklaşmalıyız. Değerli (Müslüman) komşularımız gelip bizi ziyaret ettiler. Çok memnun olduk, başımız göğe erdi” ifadelerini kullandı.

Nehawa Köyü Akre’nin 8 kilometre doğusunda bulunuyor. Hristiyan ve Müslümanlar yaklaşık 100 yıldır Nehawa’da birlikte yaşıyor. 120 Hıristiyan aile ve 130 Müslüman ailenin yaşadığı köyde insanların giyim kuşam ve kültürleri hemen hemen aynı.

Kürdistan Bölgesi'nde birlikte yaşam ve hoşgörü kültürü

250 haneli Nehawa'da seçilmiş Müslüman muhtarın yanı sıra, Hıristiyan muhtar da var.  Sayıca az olan Kürdistan Bölgesi bileşenlerinin kendi kendilerini temsil edebilmeleri için parlamento üyelerinden muhtarlığa kadar kendi yöneticilerini kendileri seçerler. 

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığında 8 dinin de temsilcisi bulunuyor. Her dini bileşen okullarda kendi inancına göre din dersi eğitimi alırken, her millet de ana dilde eğitim alıyor.

Paskalya Bayramı nedir?

Paskalya Bayramı, Hıristiyanların mensubu olduğu Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklı kutlanıyor.

Dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı, "Kıyam Yortusu", "Diriliş Pazarı" veya "Diriliş Günü" olarak da anılır. 

Paskalya dönemi ise Mart sonundan Nisan sonuna kadar devam eden ve oruç tutulan dönemdir.

Hıristiyanlar tarafından kutlanan Paskalya'nın, kelime kökeni İbranice olup, “dokunmadan geçmek” anlamına geliyor. Firavunların zulmüne maruz kalan İsrailoğulları’nın Mısır’dan kaçışını ifade eder.

Hıristiyan dünyasının çok önem verdiği Paskalya Bayramı, "Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonraki dirilişi" olarak kutlanır.