Erbil (Rûdaw) - Peşmerge’yi Japon samuraylarına benzeten Futoshi Matsumoto “İkisi de hem barışı savunuyor hem de daima savaşa hazır” ifadelerini kullandı.
Japonya'nın Irak Büyükelçisi Futoshi Matsumoto, Rûdaw’a verdiği röportajda, “Peşmerge, Japon samuraylarına çok benziyor. İkisi de hem barışı savunuyor hem de daima savaşa hazır” ifadelerini kullandı.
Japonyalı şirketlerin Kürdistan Bölgesi ile Irak’a yatırım yapmak istediklerini ve bu şirketlerin Kürdistan Bölgesi’nde güvenilir ortaklar aradığını belirten Matsumoto, Irak’taki güvenlik durumunun yanı sıra uzun süreli istikrarın olmaması, ödemelerin zamanında yapılmaması ve özel sektöre verilen desteğin düşük olmasının şirketler için endişe kaynağı olduğunu aktardı.
“Kürdistan Bölgesi'nde yabancı ve ithal ürünlere yüksek talep var”
Japonya ürünlerinin Kürdistan Bölgesi’ne ihraç edilmesi için çalıştıklarını ifade eden Japon Büyükelçi, “Kürdistan Bölgesi'nde yabancı ve ithal ürünlere yüksek talep var. Bu nedenle Japon şirketlerini mallarını Kürdistan Bölgesi'ne ihraç etmeye teşvik ediyorum. Tüm Japonya ürünlerinin Kürdistan Bölgesi’nde bulunabilmesi için çalışıyoruz” dedi.
“Başkan Barzani ile iyi ilişkilerim var”
Başkan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile iyi ilişkileri olduğunu dile getiren Matsumoto, “Japonya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki bu tür ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Eğitim sistemlerimiz arasında temel farklılıklar var”
Japonya ile Irak’taki eğitim sistemleri arasında temel farklılıklar olduğunu kaydeden Matsumoto, “Japonya’daki öğrencilerin kendi sınıflarının temizliğini yapması” ile “öğrencilere toplumsal ahlakın öğretilmesi için özel bir dersleri olması”nı bu duruma örnek olarak gösterdi.
“Japonyalı şirketler Kürdistan Bölgesi’ne yatırım yapmıyor”
Japonyalı şirketlerin Irak’ın güneyine yoğunlaştıkları için Kürdistan Bölgesi’ne yatırım yapmadıklarını dile getiren Futoshi Matsumoto, “Irak’ın Kürdistan Bölgesi’ne yatırım yapılmasına engel olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Toyota’yı Japonya’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki şirketlerine “başarılı” bir örnek olarak gösteren Matsumoto, Toyota’nın Erbil şubesinde 250 kişinin istihdam edildiğini belirtti.
“Yerli ürün bulunmuyor”
Matsumoto, Kürdistan Bölgesi’ndeki alışveriş merkezlerinde yerli ürün bulunmadığını ve tüm ürünlerin Çin, Türkiye veya komşu ülkelerden ithal edildiğini söyleyerek “Halk arasında, Japonya ürünleri de dahil olmak üzere yabancı ürünlere büyük talep var. Bu yüzden belki Japon şirketlerini Kürdistan Bölgesi halkına daha fazla ürün sağlamaları konusunda teşvik edebilirim” ifadelerini kullandı.
“Kürt halkının uzun bir mücadele tarihi var”
“Bu bölgedeki Kürt halkının, tarihte karşılaştığı birçok zorluk ve zorluklar nedeniyle uzun bir mücadele tarihi var. Kürt kültürünü öğrenmeye çok meraklıyım” diyen Matsumoto, ikisi de barışı sağlamaya çalıştığı ve savaşmaya da daima hazır olduğu için Peşmerge ve Japon samuraylarını birbirlerine benzettiğini ifade etti.
“IŞİD’le doğrudan savaşmadık”
IŞİD’le doğrudan savaşmadıklarını aktaran Matsumoto “Bizim rolümüz doğrudan terörle mücadelede değil. Japonya'nın rolü daha çok terörist saldırıların ardından gelen yıkımı yeniden inşa etmek gibidir. Bu nedenle Irak halkına yönelik çeşitli yardımlara odaklanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın