HDP’li vekil Urartu dili için Milli Eğitim Bakanı’na önerge sundu

22-02-2020
Rûdaw
Etiketler HDP 21 Şubat Dünya Anadil Günü Murat Sarısaç
A+ A-

Haber Merkezi – HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Urartu ve Hertevince (Keldani dili) dillerinin öğrenilmesi konusunda neler yapıldığı hususunda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılması amacıyla TBMM başkanlığına soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç, Van’daki 3 bin yıllık bir tarihi kapsayan Urartu medeniyetinin anlaşılması için gerekli olan Urartu dilinin öğrenilmesi konusunda neler yapıldığı hususunda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevapmaması için Meclis Başkanlığına soru önergesi sundu.

Gazete Havar’ın haberine göre önergesinde, Türkiye’de de 15 dilin yok olma tehlikesi altında olduğunun belirtildiğini ifade eden Sarısaç, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un cevaplamasını istediği soruları şöyle sıraladı:

“Urartu Krallığına başkentlik yapan Van’da (Tuşpa) Mehmet Kuşman tarafından bilinen Urartu diliyle ilgili dokümantasyon çalışmaları yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçlar nelerdir?

Urartu dilinin korunması, hatta geliştirilmesi amacıyla bugüne kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

Urartu diliyle ilgili ileriki süreçte hayata geçirilmesi planlanan projeler var mıdır? Varsa bu projeler nelerdir?

Dünyada Urartu dilinin bilen 15 kişiden biri olan Mehmet Kuşman’a bu dilin yeni nesillere aktarılması amacıyla sağlanan imkanlar var mıdır? Varsa nelerdir?

Van’la ilgili olarak yapılan herhangi bir dil dokümantasyon çalışması bulunmakta mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir?

Mehmet Kuşman, Urartu dilinin yeni nesil tarafından öğrenilmemesinin bir nedeninin Van Kalesi’ni ziyaret eden turist sayısının azalması olduğunu söylüyor. Van Kalesi’ne yerli ve yabancı turist çekmek amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?

Toprakkale’nin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla kalenin üzerinde konuşlanan askeri birliğin taşınması planlanmakta mıdır?”

HDP’li vekil ayrıca Hertevince (Keldani dili) dili için de önerge verdi.

HDP’den 22 milletvekil, Dünya Ana Dili Günü'nde TBMM'ye anadili hakkı ve yok olma tehlikesi altında olan dillere ilişkin soru önergeleri verdi.

21 Şubat Dünya Ana Dili Günü kapsamında önergelerin, Arapça, Kürtçe (Kurmancî, Zazakî), Türkçe ve Süryanice dillerinde verildiği ifade edildi.

Soru önergeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'a hitaben verildi.

HDP'den yapılan açıklamada, önergelerden yalnızca Türkçe olanların kabul edildiği, Arapça, Kurmancî, Süryanice, Zazakî ile Türkçe olarak hazırlanan iki dilli önergelerin işleme dahi alınmayarak iade edildiği bildirildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli