Gönüllü öğretmenler Kürtçe için seferber oldu

Erbil (Rûdaw) - Rojhılat'ta gönüllü öğretmenler açtıkları kurslarla halka Kürtçe dil eğitimi veriyor.

 

Kürtçe'nin unutulmaması ve gelişmesini isteyen Rojhılatlı duyarlı öğretmenler, düzenledikleri kurslarda farklı köy ve kentlerde halka eğitim veriyor.

 

Kürtçe ders veren bir gönüllü öğretmen, "Önce alfabe öğretiyoruz, daha sonra standart yazım kurallarına göre eğitime devam ediyoruz. Tüm diğer diller gibi lehçelere göre değil, herkesin tek bir standarda göre Kürtçe öğrenmesi gerekiyor" dedi.

 

Başka bir öğretmen de, "Kürtçe, lehçeleriyle çok zengin bir dil. Farsça'dan kelime almak yerine, Kürtçe'nin lehçelerinden kelimeler bulup standartlaştırıyoruz. Çok zengin bir dil olan Kürtçe’nin kelime hazinesi sorunu yok" ifadelerini kullandı.

 

 

Kürtçe kurslarda okuyan öğrenciler de girişimden memnuniyetini dile getirdi.

 

Öğretmenler ana dilin birinci dereceden önemli olduğuna ilişkin görüşlerini paylaşarak, "Önemli olan ana dildir, Farsça değil" diyor.

 

 

Başka bir Kürtçe öğretmeni de, "Herkesin kendi dilinde konuşabilmesini diliyorum. Ana dil öğrenmeye öncelik vermeliyiz. Çünkü önemli olan ana dildir, Farsça değil" şeklinde konuştu.

 

Kürtçe üzerindeki tehlikeye değinen öğretmen, "Okullarda eğitim dili olmayan diller yok olma tehlikesiyle başbaşa kalır" uyarısında bulundu.

 

İran Anayasası’nda ana dilde eğitim hakkının olduğunu söyleyen gönüllü öğretmen, bu temel hakkın okullarda uygulanmamasından şikayetçi.

 

Ülkenin Anayasası’nın 15'inci ve 19'uncu yasalarına göre İran'daki tüm ulusal bileşenler ve Kürtler kendi anadiliyle eğitim hakkına sahiptir. Ancak bugüne kadar bu yasayı uygulamayan İran İslam Cumhuriyeti hükümeti, Farsça'yı tek dil olarak diğer uluslara dayatıyor.