Kerkük’te Türkmen ve Arapların yeni yönetime yaptığı itirazlar reddedildi

22-01-2025
Etiketler Kerkük İl Meclisi Rebwar Taha Kerkük
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bağdat İdare Mahkemesi, Türkmen Cephesi ve Arap Koalisyonu tarafından Kerkük’teki yeni yönetim ve Reşit Oteli’nde düzenlenen toplantıya yönelik itirazlarını reddetti. Mahkeme, toplantının ve yeni Kerkük yönetiminin yasal olduğunu onayladı.

Kerkük İl Meclisi Hukuk Danışmanı Karwan Osman, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Bağdat İdare Mahkemesi’nin Türkmen Cephesi ve Arap Koalisyonu tarafından yapılan dört ayrı itirazı reddettiğini duyurdu.

Mahkeme, Bağdat’taki Reşit Oteli’nde yapılan toplantının ve Kerkük il yönetiminin “yasalara uygun şekilde oluşturulduğuna” karar verdi.

Toplantıyla yeni yönetim seçilmişti

10 Ağustos 2024 gecesi, Bağdat’taki Reşit Oteli’nde Kerkük İl Meclisi’nin 16 üyesinden 9’unun katılımıyla bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Söz konusu toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Türkmen taraflar ve Arap Siyade İttifakından 7 üye katılmamış ve kararı protesto etmişti.

Toplantıda Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden (KYB) Rebwar Taha Kerkük valisi olarak belirlenirken, Muhammed Hafız ise İl Meclisi Başkanı olarak seçilmişti.

Ancak Türkmen Cephesi ve Arap Koalisyonu, süreci mahkemeye taşımıştı.

Adalet Bakanı’ndan destek

Mahkemenin kararı sonrası Irak Adalet Bakanı KYB’li Halid Şiwani, bir mesaj yayımlayarak mahkemenin "adaletinden" dolayı teşekkür etti.

Şiwani, bu kararın tüm meclis gruplarının yeniden bir araya gelerek Kerkük halkına hizmet edecek bir yönetim oluşturması için fırsat olduğunu ifade etti.

Mahkeme kararı, Türkmen ve Arap temsilcilerinin toplantıya katılmadığını ve Kerkük İl Meclisi Başkanı ile Valinin çoğunluk oylarıyla seçildiğini teyit etti.

Ancak kararın detaylarında, İl Meclisi Başkan Yardımcısı ve Vali Yardımcısı makamlarının Türkmen kotasına uygun şekilde doldurulması gerektiği vurgulandı.

Mahkemenin gerekçesi

Mahkeme Başkanı Dr. Osman Selman Abudi tarafından imzalanan karar metninde, mahkemenin anlaşma temelinde karar aldığı ve tüm tarafların mahkeme sürecine riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Kararda ayrıca, 16 üyenin 9’unun oyuyla alınan kararların meşru olduğu ve yönetimin yasalar çerçevesinde oluşturulduğu vurgulandı.

Türkmen ve Arapların itirazları neydi?

Türkmen Cephesi ve Arap Koalisyonu, sürecin kendilerini dışladığını öne sürerek itirazlarını dile getirmişti.

Ancak Bağdat İdari Mahkemesi, ilk duruşmalarında Türkmen itirazlarını 7 Ekim’de, Arapların itirazlarını ise 14 ve 16 Ekim tarihlerinde karara bağlayarak reddetmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli