Türkiye’de aranan Kürt mafya Zindaşti, hakkındaki iddialara yanıt verdi

21-12-2020
Rûdaw
Etiketler Naci Zindaşti Kürt mafya Zindaşti Rojhılat İran MİT Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojhılatlı mafya Naci Şerifi Zindaşti, İran muhalifi Ahvaz Arap Mücadele Hareketi liderlerinden Habib Chaab’ın İstanbul’da kaçırılarak İran’a götürülmesiyle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

İsveç'te 14 yıl sürgün yaşayan İranlı muhalif Habib Chaab, 9 Ekim’de Türkiye'ye gittikten sonra ortadan kayboldu. Medyada yer alan haberlerde Chaab, İstanbul'a gittikten kısa bir süre sonra ortadan kaybolduğu ve iki gün sonra İran medyasının Chaab’ın tutuklandığını duyurduğu belirtildi.

The Washington Post gazetesi ise MİT’in İstanbul'da İran rejim muhalifini kaçırdığı ileri sürülen ve “uyuşturucu kaçakçısı” olduğu iddia edilen Zindaşti ile irtibatlı 11 kişiyi yakaladığını yazdı.

Rûdaw’a konuşan Zindaşti hakkındaki iddialara ilişkin, “Sınırda Kolberlik yapan ablamın oğlu olan yeğenimin yanına gelerek kendilerini İran tarafına geçirmelerini istemişler. Yeğenim de onları kaçırmak maksadıyla değil de misafir olarak geçirmiş. Türk devletinin bizimle ilgili bir iddiası yok ama Türkiye medyasında bizi suçlayıcı ifadeler yer aldı” dedi.

Ahvaz Arap Mücadele Hareketi yetkilileri, Türkiye’nin Chaab’ı iki PKK’linin teslimi karşılığında İran’a teslim ettiğini iddia etmişti. Ancak bir hafta önce medyada yer alan haberlerde, İran istihbaratının bir kadın aracılığıyla Chaab’ı yakaladığı belirtildi.

Zindaşti, Türkiye’de gözaltına alınanlara ilişkin, “13 kişi olduğunu söylüyorlar. Ben sadece Bahtiyar Fırat’ı tanıyorum. O da benim ablamın oğlu. Konuya Van ile İran arasında dahil olmuş. Eşiyle birliktelermiş ve eşi ‘İran’a gideceklerini ancak eşinin İran’da yasal sorunlar yaşadığı için pasaportla değil de kaçak olarak geçeceklerini’ söylemiş. Kendi iradeleriyle gitmişler” ifadelerini kullandı.

Zindaşti’nin İran istihbaratına çalıştığı ve İran muhaliflerine yönelik operasyonlar yaptığı iddia ediliyor. Zindaşti’nin Cêmi Kanalı sahibi Said Kerimyan, gazeteci Mesud Mewlewi ve Xulamrıza Mensuri’nin öldürülmesinden sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Hakkındaki iddialara yanıt veren Zindaşti, şu ifadeleri kullandı:

“Said Kerimyan hakkındaki dava 4 yıldır açılmadı. Mesud Mewlewi olayıyla da medyada yer alan iddialar dışında hiçbir ilgimiz yok. Olayla ilgili polis ve mahkemede benimle ilgili hiçbir kayıt yok. Xulamrıza Mensuri ilgili olayda sadece medyada yer alan iddialar var. Bu iddialarla evimizi yıkıyorlar ve itibarımızı zedeliyorlar. Ne İran emniyetiyle ne de Türk MİT’i ile hiçbir ilişkimiz yok.”

Hakkındaki mafya ve uyuşturucu baronu olduğu iddialarına ilişkin Zindaşti, mafya olmadığını ve iş insanı olduğunu ifade etti.

Zindaşti, “Güneş ve rüzgar enerjisi alanında yatırımlarım var. Bir otelim var. Almanya için yedek parça üreten bir işletmemiz var. Bir kaç farklı sektörde yatırımlarım bulunuyor” diye konuştu.

Burhan Kuzu hakkında inceleme başlatılmıştı

Türkiye ve İran’da bugüne kadar en az 4 kez tutuklanan Zindaşti, bütün davalarda yüksek cezalar almadan serbest bırakılmıştı.

13 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Zindaşti hakkında Türkiye’de müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmış.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında “suç örgütü liderliği ve cinayete azmettirme” suçlarından tutuklanan Naci Şerifi Zindaşti'nin tahliye edilmesi için yargı mensuplarına baskı yaptığı iddia edilen eski AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu ile ilgili inceleme başlatılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli