Şengal’deki Ezidiler 5 yıl sonra birlikte Ezi Bayramı’nı kutladı

Şengal (Rûdaw) – Şengal’deki Ezidi Kürtler, 5 yıl sonra ilk defa birlikte Ezi Orucu Bayramı’nı kutladı. Mezarlıkları ziyaret edden Ezidiler ölüler için dua etti, kutsal mekanlara giderek IŞİD tarafından kaçırılan ve akibetleri belli olmayanlar için de Allah’tan yardım diledi.

Şengal ve çevresinde yaşayan Ezidi Kürtler inançları açısından önemli bir bayram olan Ezi Bayramını kutladı. Bayram sabahı erkenden def ve kaval eşliğinde mezarlıkları ziyaret eden Şengaliler burada dua etti.

Rûdaw’a konuşan Şengalli Mean Ali, “Ezi Bayramı’nı kutluyoruz. Ölülerimizin mezarlarını ziyaret ediyoruz. Bunlar ailemden ölenler, diğerleri müridlerimiz, komşularımızdır. Hazırladığımız ekmeği de getirip hayır olsun diye dağıtıyoruz. Keşke bütün Şengalliler bugün Şengal Dağı’na yakınlarının mezalarına gelebilseydi, evlerine dönebilseydi. Böyle daha güzel olurdu” dedi.

Bayram günü Ezidiler ayrıca kutsal mekanlarını ziyaret ediyor. Şerfedin Türbesi Mücaviri İsmail Bahre, IŞİD tarafından kaçırılan ve hala akibetleri belli olmayan Ezidi kadın ve kızlar için dua etti.

İsmail Bahre, “Allah bu bayram vesilesiyle tüm esirlere yardım etsin, hepsi de sağ selamet evlerine dönsün. Dünyanın neresinde olursa olsun Ezidilerimiz evlerine dönsün, Şengal Dağı’na, topraklarına geri dönsün. İttifağımız için duacıyız” diye konuştu.

Şengal Dağı’ndaki Çilmera Türbesi ile Şerfedin’deki Şabl Kasım Türbesi’nde de Ezi Orucu Bayramı yoğun bir katılım ile  kutlandı. Her yıl 6 bayram kutlayan Ezidiler bu yıl ilk defa 2014’ten önceki gibi Şengal’deki divanlarda toplanıp bayram kutladı.

Ezidi aşiret reisi Kasım Semir de, “Bugün Ezi Bayramı’dır. 3 gün boyunca oruç tutuyoruz. Oruçlardan sonraki dördüncü gün, Cuma günü bayram gündür. Ezi Bayramını vesilesiyle Irak ve yurt dışındaki tüm Ezidilerin bayramını kutluyoruz” dedi.

Şengal’deki çocuklar da 5 yıl sonra ilk defa sokaklara çıkarak ev ev dolaşıp bayram şekeri toplamanın heyacanını yaşadı. 

Ezi Bayramı nedir?

Ezidi inanışında “Ezda veya Ezi” Tanrı’nın isimlerinden biridir ve bu bayram Ezi ismi ile anılır.

Ezidilerin temel dini ve toplumsal değerlerinden birisi olan ve “Büyük Oruç Bayramı” olarak da bilinen Ezid Bayramı’ndan önceki 3 gün Ezidiler oruç tutar.

Ezidi inancına göre oruç tutulan günlerde gün boyunca güneşin doğuşundan batışına kadar hiçbir şey yiyilmez ve içilmez. Oruç günlerinde kötü konuşulmaz, adeta bir inziva hali yaşanır.

Oruca başlanmadan önce “Roja Serbire” denen günde Ezidiler birer kurban keser. Oruçtan bir gün önce de kutsal mekanlar ve tapınaklar ziyaret edilir. Oruç günlerinde asla kan dökülmez.

Orucun ardından gelen cuma gününde ise Ezi Bayramı kutlanır.