Kerkük Vali Vekili’nden tutuklanma kararına ilişkin açıklama

21-12-2018
Rûdaw
Etiketler Kerkük Valisi tutuklama kararı Rakan Cıburi Temizeller Komisyonu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kerkük Vali Vekili Rakan Cıburi, Temizeller Komisyonu Hakimi’nin kendisi hakkında verdiği tutuklama kararına ilişkin, Irak yargısına güvendiğini söyledi.

 

Irak Temizeller Komisyonu, Rakan Cıburi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığına dair medyada çıkan haberleri doğrulamıştı. Rakan Cıburi hakkında 340. Madde kapsamında yolsuzluk yaptığı ve yönetmeliklere uymadığı gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Cıburi, hakkındaki suçlamaların tespit edilmesi durumunda 4 ile 7 yıl arasında hapis cezası alacak.

 

Cıburi yaptığı açıklamada, “Yasaya göre Kerkük Valiliği görevim devam ediyor. Tutuklanma kararı ile ilgili inceleme de devam ediyor. Temizeller Komisyonu Hakimi, yasal temsilci ve kurulun sekreter ve üyelerini dinlemedi. Ayrıca ilgili tarafları ve Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri’ni tarafsız bir kişi olarak dinlemesi gerekirdi” dedi.

 

Cıburi ayrıca, sorunun çözülmesi konusunda Irak yargısına güvendiğini ifade etti.

 

Temizeller Komisyonu, Ciburi hakkında Kerkük’te 2016 yılında sorumlu olduğu kurulda bir gümrükte yakalanan ürünlerle ilgili yönetmelikleri uygulamadığı  gerekçesiye tutuklama kararı çıkarmıştı.

 

Daha önce Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi Üyesi Civan Hasan, “Irak Temizeller Komisyonu, Rakan Cıburi hakkında 16 Ekim olaylarından sonra işlenen 8 yolsuzluk dosyasından dolayı tutuklama kararı çıkardı” demişti.

 

Harcamaların Kerkük İl Meclisi’nin bilgisi dışında yapıldığını belirten Civan Hasan, Cıburi’nin tutuklanma kararının uygulanmaması için izin alarak Bağdat’a gittiğini belirtmişti.

 

Öte yandan Irak Federal Mahkemesi de, Cıburi’nin son bir yılda özellikle Kürtlere ait arazilere el koymak için çıkardığı kararları iptal etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli