Sürü sahipleri zorlu kışa hazırlanıyor

21-12-2017
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Dersim Hayvancılık
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - Dersim'in Çemişgezek ilçesinde hayvan sahipleri, zorlu kış mevsimine hazırlık yapıyor.

 

Dersim'de hayvancılığın en yoğun yapıldığı Çemişgezek ilçesine bağlı Sinsor (Payamdüzü) köyünde sürü sahipleri, hayvancılığın her yıl biraz daha zorlaştığını söylüyor.

 

Sürü sahipleri, devletin tarım ve hayvancılık politikalarını yeniden gözden geçirmesini de istiyor.

 

107 bin 800 küçükbaş hayvan sayısı ile Dersim'de en fazla hayvancılık yapılan Çemişgezek ilçesine bağlı Sinsor köyünde hayvan sahipleri, ahır bakımları ve hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için hazırlıklarına devam ediyor.

 

Sürü sahipleri, Dersim bölgesinde bulunan yaylaların tahrip edilmesinden ötürü yeterince verim alamadıklarını belirtiyor.

 

Geçimini hayvancılık yaparak sağladığını belirten İzzet Yıldırım Rûdaw'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

"Köyümüz, Dersim bölgesinde en fazla  hayvancılık yapılan köyler arasında yer alıyor. Devletten hayvancılığı destekleyecek çalışmalar yapmasını istiyoruz. Yaylarda çok fazla hayvan olduğu için randıman alamıyoruz. Devlet bize destek versin, hayvanlarımızı Karadeniz ve Toroslardaki yaylalara götürelim."

 

Hayvanlarını yeteri kadar otlatamadığı için bu yılın kötü geçtiğini dile getiren Hakan Eren ise, "Bu sene yaylaya gittik ancak  hayvanlar zayıf kaldı randıman alamadık. Sürü çok ancak otlak alan yok. Bu yüzden hayvanlarımız zayıf düştü. Hayvanların hastalanmaması için biz de ilaç aldık"diye konuştu.

 

Hatice Yıldırım da, "Bu sene otlak yok. Geçen ve önceki yıllar iyidi ancak  bu yıl durum çok kötü. Arpa pahalı, saman pahalı, devlet bize destek versin ve  yardımcı olsun. Çoban pahalı, süt yok, yayla fiyatları pahalı, biz hayvancılıktan bir şey anlamadık" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli