Viyan Sabri: Irak Hükümeti, İran bombardımanlarını BM'ye taşımalı

Rûdaw (Erbil) – Irak Parlamentosu KDP Grup Başkanvekili Viyan Sabri, İran’ın İHA ve füzelerle Kürdistan Bölgesi’ne saldırmasının hiçbir mantığı olmadığını belirterek, “Bir sorun varsa da bu şekilde çözülmez” dedi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu dün gece, İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) Erbil’in Koye ilçesindeki karargahı ile Erbil’in Behrike kasabasındaki Cejnekan mülteci kamplarını ve ayrıca İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu’nun (Komela) Süleymaniye’deki Bane Gewre ile Zirgwêz’deki merkezini füze ve kamikaze İHA’larla bombaladı.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkanvekili Viyan Sabri, “İran’ın dün gece Kürdistan Bölgesi’ne yönelik füze ve İHA saldırılarının ardından KDP olarak parlamentoyu konu hakkında kapalı oturuma davet ettik” dedi.

Iraklı yetkililerin saldırıları kınamadığını belirten Sabri, “Toplantının ardından sadece bir açıklama yapılıp saldırının kınanmasını istemiyoruz. Bize ilginç gelen, Irak Hükümeti ve cumhurbaşkanlığının bir açıklama bile yapmamış olması” diye konuştu.

Sabri, Birleşmiş Milletler’in Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne destek verip hava sahasını koruyabilmesi için Irak Hükümeti’nin konuyu BM’ye taşıması gerektiğini söyledi.

Viyan Sabri, İran saldırılarının hiçbir mantığı olmadığını belirterek, “İran’dan iç sorunlarını Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yansıtmamasını talep ediyoruz. İHA ve füzelerle yapılan saldırıların hiçbir mantığı yok. Bir sorun varsa da bu şekilde çözülmez” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu’nda, İran saldırılılarına ilişkin yarın kapalı bir oturum yapılacak.

Saldırıların engellenmesi için yasa tasarısı hazırladıklarını dile getiren Sabri, “Şu anda Irak topraklarına ve egemenliğine yönelik füze saldırılarını önlemek için bir yasa tasarısı hazırlıyoruz çünkü İran üç aydır istediği her bahaneyle füzelerle saldırıyor” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava saldırılarını Rojhılat partilerinin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığına bağladı.

Konu hakkında değerlendirme yapan Sabri, “İran, muhalefet partilerinin varlığını kastediyorsa, bu partiler 1980'lerden beri buradalar. İran, neden bu sorunu şimdi gündeme getiriyor? Sorun gösteriler. İran iç sorunlarından kaçıp dikkati Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yöneltmek istiyor” şeklinde konuştu.