Uluslararası Koalisyon: İran’ın saldırıları Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğini tehlikeye atıyor

21-11-2022
Etiketler IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon İran Kürdistan Bölgesi Komele HDK-İ
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon, İran’ın saldırılarına ilişkin, “Bu saldırılar masum sivilleri riske atıyor. Bu tür eylemler Irak Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atmaktadır” açıklamasını yaptı.

İran Devrim Muhafızları dün gece Erbil'in Koye ilçesindeki HDK-İ karargahı ile Süleymaniye'nin Zirgwêz bölgesindeki Komele merkezine füze ve insansız hava aracı ile saldırılar gerçekleştirildi.

IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Kuvvetleri Komutanı Matthew McFarlane, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak'ın egemenliğini ihlal eden bu saldırıları kınamaya devam ediyoruz. Bu saldırılar masum sivilleri riske atıyor. Bu tür eylemler Irak Kürdistan Bölgesi'nin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atmaktadır” ifadelerini kullandı.

Matthew McFarlane, dün gece gerçekleşen saldırılarda Koalisyon güçlerinin herhangi bir zaiyat vermediğini de belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu dün gece saat 23:30'da İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin (HDK-İ) Erbil'in Koye ilçesindeki karargahı ile Erbil’in Behrike kasabasındaki Cejnekan mülteci kamplarını ve ayrıca İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu’nun (Komela) Süleymaniye’deki Bane Gewre ile Zirgwêz’deki merkezini füze ve kamikaze İHA’larla bir kez daha bombalamıştı.

Saldırılarda bir HDK-İ Peşmergesi hayatını kaybetmişti.

Sivillerin kaldığı kamp hedef alındı

Rûdaw’a konuşan Komele Politbüro üyesi Aram Muderisi, Süleymaniye’deki saldırı can kaybı olmadığını söyledi.

Bu arada Erbil Merkez Kaymakamı Nebez Abdulhamid, Rojhılatlı (Doğu Kürdistanlı) mültecilerin ailelerinin yaşadığı Erbil'in Behrike kasabası yakınlarındaki Cejnekan kampına yönelik bombardımanda can kaybı olmadığını aktardı.

Kürdistan Bölgesi Anti-Terör Biriminden yapılan açıklamada, "İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kürdistan Bölgesindeki Doğu Kürdistan Partilerinin merkez ve karargahlarını bombaladı" ifadeleri kullanılmıştı.

Erbil, İran'a karşı uluslararası toplumu "net pozisyon almaya" çağırdı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti de, İran'ın saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumu "İran'ın devam eden saldırganlığı konusunda net ve ilkeli bir pozisyon almaya" çağırdı.

Hükümetten yapılan açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti'nin dün gece Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İran'ın, Irak'ın ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğine yönelik tekrarlanan ihlalleri affedilemez ve uluslararası hukuk ve komşuluk ilişkilerinin büyük bir ihlalidir. İran Cumhuriyeti'ni Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bu şiddetli kampanyayı durdurmaya çağırıyoruz. İstikrara şiddet yoluyla asla ulaşılamaz.”

İran'ın Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik saldırılarını son aylarda arttırdı.

İran Devrim Muhafızları 28 Eylül’de Komele, HDK-İ ve Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) Koye, Zirgwêz ve Pirde’deki karargahlarını ve yine 14 Kasım'da da Koye ve Zirgwêz’deki hedefleri bombalamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli