ERZURUM - Depremden etkilenen köylüler: Hava soğuk, çocuklar çadırda kalamıyor

21-11-2021
Şevket Herki
Etiketler Erzurum Deprem Topçu Köyü
A+ A-

Erzurum (Rûdaw) - Erzurum’un Köprüköy (Kinakar) ilçesinde 19 Kasımda meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen Topcu köyü sakinleri, AFAD’ın verdiği çadırlarda barınıyor. Köylüler, can kaybı olmamasını teselli görse de, kış şartlarında köyde çadırda barınmanın zor olduğunu söylüyor.

19 Kasım günü merkez üssü Erzurum'un Köprüköy (Kinakar)  ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem can kaybına yol açmazken, yakın köylerde hasara neden oldu.

Rûdaw ekibi, depremden zarar gören Köprüköy ilçesine bağlı Topçu köyüne ulaştı. Köyde evlerin yanı sıra ağıl ve barınak olarak kullanılan bölümlerde de hasar meydana geldi.

Deprem nedeniyle ağılı yıkılan Orhan Kırmacı adlı köy sakini, “Ağıl yıkıldığı için hayvanlarım dışarıda kaldı. Şimdi köyün üst tarafında dışarıda duruyorlar. Depremde ben şehirdeydim, komşularım onları kurtarmış” dedi.

Depremden en çok etkilenen Topçu ve Söylemez köylerine giden AFAD, Kızılay ile Büyükşehir Belediyesi ekipleri, köy sakinleri için çadır kurdu.

Ancak, bölgede hava sıcaklığı sıfırın altına düşüyor ve kar yağışları başladı.

Köy muhtarı Ahyan Kırmacı da, “Evler deprem nedeniyle zarar gördü. Zarar gören evlere girilemiyor. Bu yüzden komşularında, akrabalarında kalıyorlar. Devlet bize çadır verdi, fakat hava soğuk, çadırlarda yaşam zor” diye konuştu.

Topçu köyünde deprem anında tandır evinde ekmek pişiren Ayten Kırmacı (50) adlı kadın, yıkılan yapının altında kaldı. Çevredekilerin yardımı ile kurtarılan Kırmacı, hastanede tedavi altına alındı.

Oğlu İlyas Kırmacı, “Annem deprem anında ekmek pişiriyordu. Duvar yıkılınca altında kalıyor. Önce öldü sandılar. Sonra kardeşim ve köylüler gelip çıkarmış. Görüyorsunuz, kıştır, soğuktur. Çadırlarda kalıyoruz. Kimse bu soğukta çadırlarda idare edemiyor. Bu yüzden ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye belirtti.

Köy sakinlerinden Revşen Kırmacı da, “Evlerimiz yıkıldı, çocuklar bu soğuklarda çadırlarda uyuyamıyor” diyerek yardım istedi.

Depremin ardından yetkililer de zarar gören ailelere yardım sözü verdi.  AFAD görevlisi Mehmet Sarıer, köyde küçük çapta hasar olduğunu, genel olarak durumun iyi olduğunu söyledi.

Sağlık ekibinden Alpay Tekin de, “Çok şükür can kaybı yok. Yaralıların da durumu iyi. Biz sağlık ekipleri olarak hazır durumda bekliyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli