Avrupa ülkeleri Kürdistan’ı desteklemeye devam ediyor

21-11-2020
Ali Güney
Etiketler IŞİD Hollanda Avrupa Dilawar Ajgeyi Hollanda hükümeti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi’ne verdiği destek kapsamında, 2021’in Ocak ayında Hollanda’dan 150 asker Erbil’e gelecek. Kürdistan Bölgesi Hükümeti AB Temsilcisi Dilawar Ajgeyi, “Avrupalıların  IŞİD’in yeniden yapılandığından haberdar” olduklarını ifade etti.

Hollanda hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne asker göndermesini değerlendiren Kürdistan Bölgesi hükümetinin AB Temsilcisi Dilawar Ajgeyi, Kürdistan’ın coğrafi konum itibariyle Avrupa’ya yakın olduğunu, bu nedenle IŞİD’in bu bölgelerde güçlenmesi ileride Avrupa’yı da etkileyeceğini ifade etti.

“Hollanda’da IŞİD’in hala bir tehdit unsuru olduğunun farkında”

AB ülkelerinin IŞİD tehdidine karşı mücadeleyi sürdürdüğünü bu kapsamda Kürdistan’ı desteklediklerini anlatan Ajgeyi şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nde yer alan ülkelerle yaptığı görüşmelerde devamlı IŞİD’in hala bir tehdit unsuru olduğunu vurgulamış, dolayısıyla Peşmerge Güçleri’nin IŞİD’e karşı mücadeleyi sürdürmesi için askeri eğitim ve desteklerine devam etmelerinin önemine değinmiştir. Her ne kadar resmi olarak IŞİD’in yok edildiği söylense de Hollanda’da örgütün bir tehdit unsuru olduğunun farkında. IŞİD son zamanlarda özellikle tartışmalı bölgelerde farklı bir saldırı yöntemi uyguluyor. Son olarak Başbakan Mesrur Barzani ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte görüşmesinde IŞİD’e karşı mücadele ve Hollanda’nın Peşmerge Güçleri’ne olan desteği konuşulmuştu. Bu çerçevede Hollanda yönetimi ABD askerleriyle birlikte bölgedeki çalışmaları koordine etmek için 150 asker gönderme kararı aldı. Kürdistan’da bir çok ülkenin askeri eğitimi devam ediyor.”

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, geçtiğimiz hafta Hollanda’nın Lahey kentinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya gelmişti.

Mark Rutte terörle mücadelede Peşmergeye destek vereceklerini belirtmiş, ekonomik kalkınma ve  tarım konularında da Kürdistan Bölgesi’ne destek vermeye hazır olduklarını ifade etmişti.

Avrupa’nın Erbil’e desteği sürüyor

Hollanda’nın başkent Erbil’e göndereceği askeri gücün Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin ana üssü olan Erbil Havalimanı’nda görev yapacakları söyleyen Ajgayi, “Hollanda’nın attığı bu adım, birkaç mesaj içeriyor. Halihazırda Hollanda ile Kürdistan Bölgesi ilişkileri iyi düzeyde. Onlar (Hollanda Yönetimi) Kürdistan Bölgesi’ni önemsiyorlar. Özellikle de Kürdistan Bölgesi’ne karşı tehdit unsuru olan örgütlerle mücadele etme konusunda desteklerini sürdürüyorlar. Bu konuda da daha önce taahhütlerini ifade etmişlerdi” dedi.

“Kürdistan Coğrafi olarak Avrupa’ya yakın”

IŞİD’in Ortadoğu’da etkisini arttırması ileride Avrupa’ya karşı da tehdit olacağını, Avrupalıların bu tehlikeden haberdar olduklarını ifade eden Ajgeyi şöyle devam etti:

“IŞİD bir çok bölgede hakimiyet sağladıktan sonra Avrupa’nın birçok başkentine karşı tehlikeli olmaya başladı. Paris’te, Brüksel’de, Almanya ve farklı bölgelerde medyana gelen olaylarda onlar da buna şahit oldular ve IŞİD’in Ortadoğu, Afrika’nın kuzeyi veya Libya gibi yerlerde güç kazanması direkt olarak onlara karşı tehlike unsuru olmaya başlayacaklardır. Şunu söyleyebilirim, ilk etapta onlar da kendi çıkarlarını korumayı amaçlıyorlar. Bu nedenle tehlikeyi engellemeye çalışıyorlar. IŞİD’in tam anlamıyla yok edildiği gerçeğini de biliyorlar. IŞİD’in ortaya çıkmasına neden olan etkenlerin de hala durduğunu, ciddi adım atılmazsa bir kez daha yapılanarak ortaya çıkıp tehdit unsuru olacaklarının farkındalar. Malumunuz Kürdistan Bölgesi Coğrafi olarak Avrupa’ya uzak bir konumda değil, dolaysıyla burada tekrar baş göstermesi veya güçlenmesi ileride tehlike unsuru olacağının farkındalar. Bu kapsamda Kürt yetkililer Avrupalılarla yaptıkları görüşmelerde IŞİD’e karşı mücadele edilmesi için kendilerine destek verilmesini sık sık dile getirmiştir.”

IŞİD’in saldırıları

IŞİD, özellikle güvenlik boşluğu olan bölgelerden istifade ederek yeniden faaliyete geçmeye başladı. Tartışmaları bölgelerde oluşan güvenlik zafiyetini kullanan örgüt mensupları, bölgede sık sık saldırı düzenliyor.

IŞİD mensupları 13 Kasım 2020’de Gulala ilçesinde bulunan Nakşibendi kontrol noktasında nöbet tutan polislere suikast tüfeğiyle saldırı düzenlemişti. Saldırıda biri Germiyan polisi olmak üzere 3 polis de yaralanmıştı.

Peşmerge Güçleri’nin 16 Ekim 2017’de tartışmalı bölgelerden çıkmasıyla birlikte oluşan güvenlik zafiyeti ise devam ediyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi, tartışmalı bölgelerde güvenliğin sağlanması için şu ana kadar nihai bir anlaşmaya varılmadı.

Ajgeyi, “Avrupalılar, Erbil ile Bağdat yönetiminin söz konusu bölgelerde birlikte çalışmaları gerektiğini savunuyor ve bunu dile getiriyorlar” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli