XANEQİN - Çevre dostu grup kentte bin ağaç dikecek

21-10-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Xaneqin Kürt Çevre dostu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Xaneqin kentinde çevre dostu gönüllü bir grup, bin ağaç dikilmesi ve plastik malzemelerin toplanmasını içeren bir kampanya başlattıklarını duyurdu. Kampanyaya Rabia Abbas isimli doktor öncülük ediyor.

Kampanyaya öncülük eden uzman doktor Rabia Abbas etkinlikleri hakkında Rûdaw’a şu bilgileri verdi:

"Çevreyi temiz tutmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla Xaneqin’de daha fazla ağaç dikmek istiyoruz. Bir doktor olarak kentte yaygınlaşan çok sayıda hastalıktan özellikle kanser hastalığındaki artıştan haberdarım. Çevremizdeki plastikleri toplamamız ve ağaçlandırma bizi birçok hastalıktan koruyacaktır."

48 yaşındaki Fuad Rahman, altı ay önce Xaneqin’e bağlı Emin Bapir köyünde plastik öğütme fabrikası kurdu. Günde üç ton plastik atık Süleymaniye'ye gönderiliyor.

Palastik öğütme fabrikasına ilişkin Fuad Rahman, “Geri dönüşüm plastik öğütme fabrikamız var. Amacımız  gelir elde etmek ve ailemize destek olmak. Ancak asıl amacımız Xaneqin’i ve şehrimizin çevresini temiz tutmak. Sokaklar kullanılmış [plastik] malzemeler ile dolu” dedi.

Xaneqin'de biri Irak hükumetine, diğeri Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne ait iki ayrı belediye bulunuyor. İki belediye günde yaklaşık 150 ton çöp topluyor. Toplanan çöplerin yüzde 80'inin plastik olduğunu söylüyorlar.

Kürdistan Bölgesi Hükümetine bağlı Xaneqin  Belediye Başkanı Soran Ali, "Bu plastik malzemeler 100 yıl içinde bile yok olmayacak. Çevreye büyük zarar veriyorlar. Yer altına gömüyoruz. Ama çevreye zararları sürecek” ifadelerini kullandı.

Dr. Rabia Abbas ile Fuad Rahman'ın çevre dostu kampanyaları Xaneqin'in bu yıl iki kez dünyanın en sıcak şehri ilan edilmesinin ve sıcaklığın 54 santigrat dereceye ulaşmasının ardından geldi.

Nüfusunun büyük kısmı Kürt olan Xaneqin kentti Irak anayasasında 'tartışmalı bölgeler' olarak tanımlanan Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürt bölgeler arasında yer alıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.