‘Behdinan Dosyası’ tutukluları serbest bırakıldı

21-10-2021
Etiketler Erbil Duhok Protesto Mahkeme
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil Ceza Mahkemesi’nin kararının ardından  kamuoyunda “Behdinan Dosyası” olarak bilinen davadan tutuklu bulunan 5 kişi serbest bırakıldı.

Duhok’ta, Haziran 2020’de “maaşların gecikmesini” protesto etmek amacıyla düzenleyen gösterilere katılan 5 kişinin yargılandığı davanın duruşması bugün Erbil Ceza Mahkemesinde görüldü.

Mahkeme, her 5 sanığın da serbest bırakılmasına hükmetti.  

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu milletvekili Omer Gulpi, “Tutuklulardan biri hakkındaki ceza düşürüldü. Diğer 4 tutuklu ise 1 yıl hapis cezası ile cezalandırıldı. Ancak mahkumların bir yıldan fazla bir süredir tutuklu bulundukları gözönünde bulunduruldu ve bugün serbest bırakıldılar” dedi.  

Tutukluların avukatı Beşdar Hasan da, düzenlediği basın toplantısında, “Bugün Erbil Ceza Mahkemesi’nde adil bir yargılanma gerçekleştirildi. Amir Halid, Süleyman Musa, Süleyman Kemal, Cemal Halil ve Fersed Ahmed özgür bırakıldı” ifadelerini kullandı.

Goran Milletvekili Ali Heme Salih de, bu davanın diğer davalara örnek olmasını ve hapishanelerde tutulan mahkumların davalarının daha erken sonuçlanmasını temenni ettiklerini söyledi.  

Ne olmuştu

Duho’ta 15 Mayıs 2020 tarihinde maaşların gecikmesini protesto etmek amacıyla bir araya gelen gruptan 14 kişi, polis tarafından gözaltına alınmıştı.

22 Haziran’da Duhok Asliye Mahkemesi, tutuklulardan 7’si hakkında Irak Ceza Yasası’nın 240’ıncı Maddesinene göre, “asayişi bozma, suça tevik” suçlamasıyla 6 yıl hepis cezası verdi.

Diğer 7 kişi Mayıs 2021’de serbest bırakılmıştı.

Protesto gruba öncülük yapmakla suçlanan öğretmen Bedel Berwari’nin de cezası dün mahkeme tarafından 6 yıldan 1 yıla indirilmişti. Bedel Berwari’nin avukatı Aso Haşim, Berwari’nin önümüzdeki ay bırakılacağı açıklandı.

Ancak diğer tutuklu Omid Beroşki ise, hakkındaki bir başka davadan dolayı 2 yıl daha tutuklu kalacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli