Rojava’da seçimler yine ertelenecek mi? Seçim toplantısına katılan üst düzey yetkili konuştu

Erbil (Rûdaw) – Rojava’da yetkililer Türkiye'nin tehditleri nedeniyle yerel seçimleri süresiz olarak erteleme seçeneğini görüşüyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak Rûdaw’a verdiği demeçte, "Dün, konuyu özerk yönetimle görüştük. Bu seçimlerin şu anda yapılmaması gerektiğine inanıyoruz. Seçimler için bir tarih belirlemeye gerek yok" dedi.

Rojava yetkilileriyle toplantıya katılan bir Kürt partisi lideri Rûdaw’a, isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

Yetkili, "Rojava çok hassas bir durum yaşıyor. Seçimleri uygun bir zamana ertelemeliyiz ki başarılı bir süreç geçirebilelim” dedi.

Söz konusu kaynak ayrıca Rojava Özerk Yönetimi yetkililerine ve seçim kuruluna yerel seçimler için bu dönemin uygun olmadığını söylediğini kaydetti.

Suriye Demokratik Konseyi (MSD) ABD Temsilcisi Sinam Muhammed de Rûdaw’a yaptı açıklamada bazı siyasi partilerin seçimlerin ertelenmesini talep ettiğini ancak bu talebe rağmen şimdiye kadar hiçbir karar alınmadığını söyledi.

Rojava’da yerel seçimler için başlangıçta 11 Haziran 2024 tarihi belirlenmişti. Ancak seçimler, Türkiye'nin seçimler iptal edilmezse askeri saldırı düzenleme tehdidinde bulunması nedeniyle ağustos ayına ertelendi.

ABD Yönetimi de Rojavalı yetkilileri “adil ve özgür koşulların eksikliği”ni öne sürerek seçimi ertelemeye çağırdı.

Bir toplantı yapıldığı doğrulandı

Rûdaw’a konuşan kaynak, Rojavalı yetkililerin seçimin süresiz ertelenmesi gerektiği yönündeki görüşlerini paylaştıklarını belirterek, "Seçimlerin ağustos ayında yapılmayacağına ve uygun bir tarihe erteleneceğine inanıyorum. Hatta seçimlerin süresiz erteleneceğine inanıyorum” dedi.

Üst düzey bir Rojava yetkili de konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla Rûdaw’a verdiği bilgide, Rojava Özerk Yönetimi ile diğer Rojavalı partiler arasında seçimlerin geleceği hakkında bir toplantı yapıldığını doğruladı ancak henüz seçimler için bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Rojava yasalarına göre, siyasi partilere seçin kampanyası yapmaları için 20 gün süre veriliyor.  Yetkililer bir istisna yapıp yasayı ihlal etmediği sürece ağustos ayında seçimlerin yapılması bu nedenle mümkün görünmüyor.

Rojava'da, iktidardaki Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD), Daha İyi Hizmetler İçin Birlik ittifakını ve dört başka siyasi partiyi içeren “Özgürlük için Halk ve Kadın İttifakı” belediye koltukları için yarışıyor.

Rojava'daki ana muhalefet partilerinin çatı kuruluşu olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise seçimleri boykot ediyor. Türkiye destekli Suriye muhalefetinin bir üyesi olan ENKS Rojava yönetimini tanımıyor.

ENKS lideri Suleyman Oso, mayıs ayı sonlarında yaptığı açıklamada olası seçimlerin adil olmayacağını çünkü PYD'nin askeri olarak güçlü olduğunu ve binlerce güvenlik gücü üyesinin halkı iktidar partisinin adaylarına oy vermeye zorlayacağını iddia etmişti.