ENFAL SOYKIRIMI - Toplu mezardan çıkarılan 171 kişiye ait kemiklerin iadesi istendi

Erbil (Rûdaw) – Kerkük’te bir araya gelen Enfal kurbanlarının yakınları, Irak’ın Samawa kentinde 2019 yılında çıkarılan 171 naaşın iade edilmesini talep etti.

Irak’ta devrik Baas Rejimi tarafından sivillere yönelik gerçekleştirilen Enfal Katliamında yaşamını yitiren ve güneydeki Samawa kentindeki toplu mezarlardan çıkarılan naaşların iadesi talep edildi.

Samawa kentindeki bir toplu mezardan çıkarılan 171 naaş dört yıldır Bağdat'taki adli tıp kurumunda tutuluyor.

Kerkük'te bir araya gelen Enfal kurbanlarının yakınları, şahsiyetler, kuruluşlar ve soykırım alanında faaliyet yürüten aktivistler, basın toplantısı düzenleyerek 171 Enfal kurbanının cenazelerinin iadesini talep etti.

Basın toplantısında konuşan kurban yakınlarından Hemin Kamil, "Enfal kurbanlarının yakınları, sivil toplum örgütleri ve aktivistler olarak 171 cenazenin derhal geri verilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Kamil, naaşların kadın ve çocuklara ait olduğunu ve kimlikleri Bağdat adli tıp kurumunda tutulduğunu hatırlattı.

Ağustos 2019'da Samawa kentine bağlı Tel Şeyha bölgesinde çıkan bir fırtınada eskimiş giysiler ve kemikler ortaya çıkmıştı.

Yerel halkın ilgili makamlara haber vermesi üzerine Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetinin bölgeye yaptığı ziyaretin ardından üç toplu mezar bulunmuştu.

Yetkili kurumlarca yapılan incelemeler sonucunda kemiklerin bulunduğu alanlarda kazılar yapılmış ve yüzlerce insanın gömüldüğü toplu mezar gün yüzüne çıkarılmıştı.

Yapılan incelemeler sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olduğu tespit edilen kemiklerin 171 kişiye ait olduğu ortaya çıkmıştı. Samawa’daki çölden toplanan kemikler Bağdat'taki adli tıp kurumunda teslim edilmişti.

Cesetlerin bulunmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen cenazelerin geri getirilmesi için herhangi bir adım atılmadığı belirtilen açıklamada, bunun "Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ihmali" olarak değerlendirildiği belirtildi.

Enfal kurbanlarının yakınları, Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Şehitler ve Enfal İşleri Bakanlığı, Irak Devlet Başkanı Latif Raşid, Kürt yetkililer ve Bağdat'taki temsilcilere kurbanların naaşlarının iadesi için çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

Hemin Kamil, naaşların iadesinin gecikmesi durumunda, Bağdat adli tıp kurumunun kemikleri geçici olarak Bağdat'taki bir mezarlığa defnetmeyi planladığını söyledi.

1980'den 1988'e kadar Irak Baas rejimi tarafından Güney Kürdistan'da gerçekleştirilen Enfal katliamı sürecinde, çoğu Germiyan bölgesinde olmak üzere 182.000'den fazla yurttaş katledildi; Şu ana kadar Kürdistan Bölgesi'ne yaklaşık 4 bin cenaze iade edildi.