Rojhılatlı Mihran takvim konusundaki yeteneği ile dikkat çekiyor

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Meriwan kentinde yaşayan otizmli Mihran Muhtaryan, üstün zekası ile dikkat çekiyor. Muhtaryan, Hicri ve Miladi takvimlere dair kendisine sorulan her günü biliyor. Bu yüzden “Takvimci” olarak biliniyor.

Meriwan’da ikamet eden 13 yaşındaki Mihran Muhtaryan, Hicri ve Miladi takvime dair tüm soruları anında yanıtlıyor. Geçmişte hangi yılın kaçıncı gününün hangi güne denk geldiğini, bayram ve özel günlerin hangi günler olduğunu, aynı şekilde gelecekte de hangi günün hangi tarihe denk geleceğini biliyor.

Rûdaw’a konuşan Mihran’ın babası Muhtar Muhtaryan, “Mihran 5 yaşına kadar da konuşmuyordu. Daha sonra dili yavaş yavaş açılınca takvime ve zaman dilimlerine merak saldı. Şimdi ise hiç bakmadan geçmiş ve geleceğe ilişkin sorulara yanıt veriyor” dedi.

Otizm hastası olan Mihran ilk okul okuyor. Ailesi çocuklarının okulda da çok başarılı olduğunu belirtiyor.

Baba Muhtaryan, “Miran 6’ıncı sınıfa kadar da tüm derslerinde yüksek notlar aldı. Mihran’ın bu yeteneğinin değerlendirilmesi ve geleceği için sorumluların duyarlı davranmasını istiyorum” ifadesini kullandı.

Mihran Muhtaryan, İran devlet televizyonunda yayınlanan yetenek yarışmasına da kaltıldıktan sonra tanınan biri oldu. Ancak yarışmada gösterdiği başarı da kendisine destek verilmesinin önünü açmadı.