Irak Parlamentosu: Süleymaniye havalimanına uygulanan yaptırım siyasidir

2 saat önce
Etiketler Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Türkiye Ambargo Silah Ambargosu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Parlamentosu Ulaştırma Komisyonu, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda yaptığı incelemelerin sonuçlarını açıkladı. Komisyon Türkiye'nin havalimanına uyguladığı yaptırımların siyasi olduğunu kaydetti.

Irak Parlamentosu Ulaştırma Komisyonu 2 Temmuz’da Türkiye’nin uçuş yasağı getirdiği Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda incelemelerde bulundu.

Komisyon, yapılan incelemelerin sonuçlarına ilişkin bugün yaptığı açıklamada yaptırımların havaalanına büyük zarar verdiğini, vatandaşlara ve Süleymaniye ekonomisi üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu dile getirdi.

Açıklamada “Heyetimiz, Sivil Havacılık Müdürlüğüne bağlı olan Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan sonra ikinci lisansa sahip olan Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nın idari, sanatsal, güvenlik ve hizmet sorunlarının bulunmadığını ve havalimanını hedef almanın siyasi kaynaklı bir cezalandırma olduğunu tespit etmiştir" denildi.

Komisyon Irak Temsilciler Meclisi'ni havaalanına yönelik yaptırımları sona erdirmek için "ciddi pratik adımlar" atmaya çağırdı.

Ne olmuştu?

Türk Hava Yolları (THY) Süleymaniye Havalimanı'ndan uçuşları 3 Nisan'dan itibaren durdurdu.

Aynı zamanda Türkiye, Süleymaniye'ye gidecek uçakların Türk hava sahasından geçmesine izin vermeme yönünde karar aldı.

5 Nisan tarihinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Türkiye hava sahasının Süleymaniye uçuşları kapatılmasına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.

Söz konusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır.

İlk aşamada 3 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olması öngörülen karar, anılan tarihe kadar yakından izleyeceğimiz gelişmeler ışığında tekrar gözden geçirilecektir.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Temmuz’da gazetecilere Nisan ayında Erbil ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada Süleymaniye’ye yönelik uçuş yasağını da değerlendirmiş, “Erbil'e gittiğimizde de söyledik; Süleymaniye yönetimi PKK ile aralarına mesafe koymadıkça bizim Süleymaniye'ye karşı tavrımızda bir değişiklik olmayacak. Hava sahasına yönelik ambargo devam edecek. Biz onlara her vesileyle, “Süleymaniye tarafında bazı adımları atarsanız pozisyonumuzu değerlendiririz” dedik. Top şu anda onların sahasında" ifadelerini kullanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli