Ödüllü Kürt Fotoğrafçı Murat Yazar’dan sevindirici haber

Erbil (Rûdaw) -  6 gün önce  Zaho’ya gittikten sonra kendisinden haber alınamayan ünlü Kürt fotoğrafçı Murat Yazar’a ulaşıldı.

Ailesi ödüllü Kürt fotoğrafçı Murat Yazar’ın son olarak Zaho’da görüldüğünü ve 14 Temmuz’dan beri kendisinden haber alamadığını açıklamıştı.

Rûdaw’a konuşan kardeşi Baran Yazar, Murat Yazar’ın telefonla kendisi ile irtibata geçerek durumunun iyi olduğunu ve Zaho’ya doğru yola çıktığını aktardığını söyledi.

Baran Yazar, kardeşi Murat Yazar’ın bir bölgede fotoğraf çekimi yaptığı esnada Kürdistan Bölgesi asayiş güçlerince gözaltına alındığını ve bugün serbest bırakıldığını aktardı.

Edinilen bilgilere göre Murat Yazar ‘yasaklı bölgeye girdiği’ gerekçesiyle gözaltına alındığı öğrenildi.

Ne olmuştu?

Ailesi en son Zaho'da görülen kendisinden 14 Temmuz’dan itibaren haber alamadıklarını belirtikleri ödüllü fotoğrafçı Murat Yazar için yazılı bir açıklama yaparak, destek çağrısında bulunmuştu. 

Açıklamada Urfalı ödüllü fotoğrafçı Yazar’ın Dicle ve Fırat nehirlerini belgeleyen uzun soluklu bir proje üzerinde çalışırken kaybolduğu belirtilmişti.

Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“İtalya’da yaşayan fotoğrafçı Murat Yazar, en son 14 Temmuz Pazar günü Irak Kürdistanı’nın Zaho kasabasında görülmüş ve o tarihten bu yana kendisinden haber alınamıyordu.

47 yaşındaki Murat Yazar, onlarca yıldır Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar’da insan ve manzara fotoğrafları çekiyor. En çok siyah beyaz portreleriyle tanınan Murat Yazar, dağ vadilerindeki halklara keskin ve şefkatli bir gözle yaklaşıyor. Murat’ın sanatı, bu güzel dünyada birlikte huzur içinde yaşayabileceğimiz umudunu temsil ediyor.”

Aldığı ödüller

6 yıldır İtalya’da yaşadığı belirtilen Yazar’ın aldığı ödüller de şöyle sıralandı:

- W. Eugene Smith Memorial Grant Finalisti 2022

- Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kısa liste kazananı 2020'de

- Banff Dağı Fotoğraf Deneme Yarışması 2020 Büyük Ödülü'nün 2020 yılındaki kazananı

- PX3 Paris 2020 Kazananı - Kitap/Belgesel dalında Gümüş Ödül

- Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülü 2020 / Ödül Mansiyon

- MonoVisions Siyah Beyaz Fotoğraf Ödülleri 2019 Kazananı