Son olarak Zaho’da görüldü: Kürt fotoğrafçı Murat Yazar kayboldu

Haber Merkezi – Ödüllü Kürt fotoğrafçı Murat Yazar’ın son olarak Zaho’da görüldüğü ve 14 Temmuz’dan beri kayıp olduğu bildirildi.

Fotoğrafçı Murat Yazar’ın kayıp olduğunu duyuran ailesi ve arkadaşları, konuya dair yazılı açıklama yaparak geniş bir kampanya oluşturulması için destek çağrısı yaptı.  

Açıklamada Urfalı ödüllü fotoğrafçı Yazar’ın Dicle ve Fırat nehirlerini belgeleyen uzun soluklu bir proje üzerinde çalışırken kaybolduğu belirtildi.

Açıklamada, “İtalya'da yaşayan fotoğrafçı Murat Yazar, en son 14 Temmuz Pazar günü Irak Kürdistanı'nın Zaho kasabasında görüldü ve o tarihten bu yana kendisinden haber alınamıyor. 47 yaşındaki Murat Yazar, onlarca yıldır Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar'da insan ve manzara fotoğrafları çekiyor. En çok siyah beyaz portreleriyle tanınan Murat Yazar, dağ vadilerindeki halklara keskin ve şefkatli bir gözle yaklaşıyor. Murat'ın sanatı, bu güzel dünyada birlikte huzur içinde yaşayabileceğimiz umudunu temsil ediyor” ifadelerine yer verildi.

Yazar için endişeli olduklarını aktaran ailesi ve arkadaşları, “Murat birkaç yıldır Dicle ve Fırat'la ilgili bir proje üzerinde çalışıyor ve bu proje için Pulitzer Center'dan burs aldı. Biz, arkadaşları ve ailesi onun için endişeleniyoruz. Kayıp fotoğrafçı Murat Yazar'ı bulmak için daha geniş bir kampanya oluşturmamıza yardımcı olun” dedi.

 14 Temmuz’dan bu yana haber yok

Yazar’ın kaybolmasıyla ilgili bilgiler ise şöyle sıralandı:  

- Murat Yazar geçtiğimiz Pazar günü, 14 Temmuz 2024'te kayboldu. En son Kürdistan Bölgesi'nde yer alan Zaho kasabasında görüldü.

- Murat Yazar, Zaho'daki bir arkadaşına nehirler projesi için Dicle Nehri'nin Irak tarafını fotoğraflamayı planladığını söyledi. Murat en son 14 Temmuz Pazar günü otelinden yaya olarak ayrılırken görüldü. Bir arkadaşına kendisini Zaho şehir merkezinden Türkiye ile İbrahim Halil sınır kapısı yakınlarındaki Dicle Nehri kıyısına götürmesi için yerel bir taksi tutmayı planladığını söyledi. Zaho'nun yaklaşık 20 kilometre aşağısında, Dicle ve Habur nehirlerinin birleştiği yerde bulunan Fişhabur kasabasına doğru gitmeyi planlıyor olabilir.

- Murat Yazar Pazar akşamı kendisine gönderilen telefon aramalarına ve WhatsApp mesajlarına cevap vermedi. Telefonu 19 Temmuz Pazartesi gününe kadar WhatsApp mesajları almaya devam etti. Bu tarihten sonra telefonunun kapalı olduğu anlaşıldı.”

Aldığı ödüller

6 yıldır İtalya’da yaşadığı belirtilen Yazar’ın aldığı ödüller de şöyle sıralandı:

- W. Eugene Smith Memorial Grant Finalisti 2022

- Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kısa liste kazananı 2020'de

- Banff Dağı Fotoğraf Deneme Yarışması 2020 Büyük Ödülü'nün 2020 yılındaki kazananı

- PX3 Paris 2020 Kazananı - Kitap/Belgesel dalında Gümüş Ödül

- Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülü 2020 / Ödül Mansiyon

- MonoVisions Siyah Beyaz Fotoğraf Ödülleri 2019 Kazananı