'PKK’yi bahane ederek bu tür saldırılar yapmak Türkiye için gelenek oldu'

Erbil (Rûdaw) – Duhok Milletvekili Reving Hirori, “PKK’yi bahane ederek bu tür saldırılar yapmak Türkiye için gelenek oldu. Köyün yakınlarındaki Hamtir’de Türk askerleri bulunuyor. Topların o taraftan geldiği belirtiliyor. Türk ordusu Musul’un arkasında, Şengal’de yada Karaçoğ’da o kadar araç içerisinde PKK’ye ait bir aracı tespit edip vurabiliyor da nasıl bir yerde toplanan yüzlerce kişinin turist olup olmadığını tespit edemiyor? Zaho’dakilerin sivil olduğunu tespit edememeleri imkansız” ifadelerini kullandı.

Rûdaw TV’de Bestoon Halid’in sunduğu bültene konuk olan Kürdistan Parlamentosu Peşmerge İşleri Komisyonu Başkanı Reving Hirori, Zaho’da düzenlenen bombardımana ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saldırının ardından Sınır Muhafızları ve Peşmerge ile bölgeye gidip incelemelerde bulunduğunu belirten Hirori, şunları kaydetti:

“Bölgeyi çok iyi tanıyorum, o dağlarda Peşmergeydim. Yıllarca bu toprakların özgürlüğü için, insanlarımız rahatça yaşasın diye mücadele ettik, bedeller ödedik. Her bir taşın altında yatan şehitlerimiz var. Buralar yıllarca Bağdat rejiminin yoğun bombardımanı altındaydı.

“Bu sivil insanlara karşı vahşice bir eylemdir”

Şimdi ise maalesef yıkıcı bir savaş tehdidi altında. Perex köyü inşa halinde, insanlar burada yaşıyor. Köye birkaç kilometre mesafede Türk askerleri de üstlenmiş durumda.

Köy ve bölge turistik bir yer, insanlar gezmek, piknik yapmak için oraya gitmişti. Ancak maalesef köye atılan 3-4 havan topu her şeyden habersiz olan sivillerin içerisine düştü. Orada gördüğüm görüntü gerçekten bir felaketti. Köydeki derenin kenarında bir çocuğun kopmuş elini gördüm. Her tarafta kan vardı, şarapnel parçaları vardı. Bu sivil insanlara karşı vahşice bir eylemdir.”

“Yüzlerce kişinin turist olup olmadığını nasıl tespit edemiyor”

Türkiye’nin PKK’yi bahane ettiğini belirten Hirori şunları söyledi:

“Yıllardır sınır bölgelerindeki köylerimizde böyle bu durum tekrarlanıyor. PKK’yi bahane ederek bu tür saldırılar yapmak Türkiye için gelenek oldu. 

Köyün yakınlarındaki Hamtir’de Türk askerleri bulunuyor. Topların o taraftan geldiği belirtiliyor. Türk ordusu Musul’un arkasında, Şengal’de yada Karacoğ’da o kadar araç içerisinde PKK’ye ait bir aracı tespit edip vurabiliyor da nasıl bir yerde toplanan yüzlerce kişinin turist olup olmadığını tespit edemiyor? Zaho’dakilerin sivil olduğunu tespit edememeleri imkansız.”

“Bir hata sonucu değil”

Hirori sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin askeri tekniği göz önünde bulundurulduğunda, bunun bir hata sonucu gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Daha önce de Şeladize’de ve diğer bölgelerde de siviller zarar gördü.

Dün bölgeye gelen Irak Dışişleri Bakanı başkanlığındaki heyet de saldırının nasıl gerçekleştiğini tanıklardan sorarak araştırdı ve görüşünü beyan etti.”

 

Ne olmuştu?

Zaho ilçesi Derkar kasabasına bağlı Perex turistik köyü dün öğlen saatlerinde havan topları ile bombalandı. Köye isabet eden dört top mermisi, 9 kişinin ölümüne, 31 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Hayatını kaybedenlerin tamamının bölgeye piknik için giden Irak’lı turistler olduğu bildirildi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin bombardımanın Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, “Türkiye, Irak'taki askeri operasyonlarını durdurmalı, Irak halkından özür dilemeli, şehit ve yaralıların ailelerine tazminat ödemelidir" dedi.

Kürdistan Bölgesi yönetimi de saldırıyı sert bir dille kınadı.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanlığı, saldırının “PKK kaynaklı” olduğunu değerlendirdiklerini belirten bir açıklama yaparak, “Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır” açıklamasını yaptı.