Munzur Festivali: Komite iptal etti, ilçe belediyeleri farklı açıklama yaptı

21-07-2022
Ali Haydar Gözlü
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Munzur Festivali Fatih Mehmet Maçoglu Dersim
A+ A-

Dersim (Rûdaw) –  20. Munzur Doğa ve Kültür Festivali Tertip Komitesi, Seyit Rıza Parkı’na kadar yürüyerek Tunceli Valiliği’nin yasaklarını protesto ederek Dersim merkezde yapılacak festival programlarını iptal etme kararını aldığını duyurdu. Fakat ilçe belediyeleri festivale yönelik farklı bir açıklama yayınladı.

Bu yıl 20’ncisi yapılacak olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin sahneye çıkması ve yozlaşmaya, doğa talanına karşı yapılacak yürüyüş Valilik tarafından yasaklandı. Ayrıca Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi üyelerinin Dersim’e girişi engelleniyor.

Valiliğin yasaklar zincirine tepki gösteren Festival Tertip Komitesi festival programlarını iptal etme kararı aldığını duyurdu.

20’nci Munzur Festivali için kente gelen binlerce kişi valiliğin festivale getirdiği kimi yasaklamalara karşı yürüyüşe geçti.

Dersim Festival Komitesi öncülüğünde Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Alican Önlü’nün bulunduğu binlerce kişi Sanat Sokağı’ndan  “Festival halkındır, yasaklanamaz”, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla Seyid Rıza Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Seyit Rıza Meydanı’nda sonlanan yürüyüşün ardından kurum temsilcileri valiliğin yasaklarını protesto etti.

Açıklamada konuşan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, 22 yıldan beri yapılan festivalin yasaklanmasına karşı fetsivali iptal etme kadarı aldıklarını ifade etti. Maçoğlu, festival nedeniyle yurt içi ve yurt dışından gelen insanların mağdur edildiğini söyledi.

Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran da Kürt müziğine ve sanatçılara karşı yapılan yasaklara karşı türkülerini söylemeye devam edeceklerini ifade etti.

İlçe belediyelerinden açıklama: Biz iptal etmedik, festivali yapıyoruz

 Festival Tertip Komitesi tarafından bugün yapılan açıklamada ilçelerdeki programlarında iptal edildiği açıklanmıştı ancak ilçe belediyelerinden farklı bir açıklama geldi.

 Pertek, Hozat ve Ovacık ilçe belediyeleri tarafından yapılan ortak açıklama şu ifadelere yer verildi:

“Bildiğiniz üzere 21-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali ile ilgili aylar öncesinden çalışmalar başlamış ve her türlü yasaklamaya karşı festivalin gerçekleştirileceği inancıyla tüm hazırlıklar yapılmıştır.

 Bu kapsamda Festival programının içeriğine ilişkin bilgilendirme ve oluşan tertip komitesinin bilgileri 30.06.2022 tarihinde mülki idare amirliğine iletilmiş ve 18 Temmuz tarihinde Valilik makamınca tertip komitesi başkanlığına gönderilen yazıyla, festivalin programının bir kısmına yönelik yasaklamalar olduğu bildirilmiştir.

Yapılan bildirimde; Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği, yoksulluğa, yozlaşmaya, asimilasyona, doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı, stadyumun tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için onarımlarının yapıldığı için tarafımıza tahsis edilemeyeceği belirtilmiştir. Bizler de Belediye başkanları ve tertip komitesi olarak 19 Temmuz tarihinde Dersim il merkezinde gerçekleştirdiğimiz ve Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun okumuş olduğu basın açıklaması ile;

 Keyfi kararlarla müzik gruplarının, halk sanatçılarının dinleyicisiyle buluşmasının engellemesini kabul etmediğimizi, daha önce planlandığı şekilde Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin Seyit Rıza Meydanında kurulacak sahnede halkın ezgilerini söyleyeceklerini, Yürüyüşün engellenmesinin yozlaşmaya, madenciliğe, doğa katliamlarına karşı protesto hakkının engellenmesi anlamına geleceğini ve dolayısıyla yürüyüşümüzü planladığımız şekilde aynı gün ve aynı saatte gerçekleştireceğimizi kamuoyuna beyan ettik.

Dolayısıyla bu açıklama; yasaklamalara karşın geri atmayacağımıza, geçmişte olduğu gibi bugün de her türlü baskı ve yasaklamaya karşı festivali gerçekleştireceğimize dair güçlü bir iradeydi ve bizler bugün de bu iradenin arkasında durduğumuzu beyan etmek üzere buradayız.  Değerli dostlar; hepinizin bildiği üzere Munzur Kültür ve Doğa Festivali 20 yılı aşkın süredir yapılmakta ve her yıl çeşitli bahanelerle engellenmeye çalışılmaktadır. Bizler ise geçmişten bugüne her türlü engellemeye ve baskıya karşın festivallerimizi gerçekleştirme iradesi ile hareket ettik, bundan sonra da bu anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz.

 Dolayısıyla; 19 Temmuz tarihinde yaptığımız ortak açıklamada festivali her ne olursa olsun planladığımız şekilde gerçekleştireceğimizi beyan etmemize rağmen bugün alınan iptal kararını doğru bulmuyor, bu kararın festivalin bu yıl ki sloganı olan; YASAKLARA KARŞI SANATI SAVUNUYORUZ söylemiyle de çeliştiğini belirtmek istiyoruz. Ayrıca alınan kararların kapsayıcı ve katılımcı süreçlerle alınması gerekirken tertip komitesinde olmamıza rağmen biz ilçe belediyelerini dahil etmeden böyle bir karar alınmasını da yöntem açısından doğru bulmuyoruz. Sanatçılarımıza yönelik baskıların arttığı, pikniklerimizin yasaklandığı, coğrafyamızın maden ve benzeri talan projeleri ile yağmalanmaya çalışıldığı bir dönemde Festivali iptal etmenin bugüne kadar ki hafızaya uymadığını ve yasakçı zihniyetin işine geleceğini düşünüyor ve buradan bir kez daha sesleniyoruz: Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle; Ovacık, Hozat ve Pertek’te 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni planlanan programa uygun şekilde gerçekleştireceğimizi tüm halkımızın ve kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli