Erbil'den 'askeri üs' açıklaması

Erbil (Rûdaw) - Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, koalisyon güçlerinin Kürdistan Bölgesi'nde askeri üs kuracağı yönündeki iddiaları reddetti.

 

Irak medyası, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kürdistan Bölgesi'nde 5 askeri üs kuracağını iddia etmişti.

 

Rûdaw'a konuşan Cabbar Yaver, sözkonusu iddiaları reddederek, uluslararası koalisyon güçlerinin Kürdistan Bölgesi'nde askeri üs kurmayacağını belirtti

 

Yaver, “Koalisyon güçleri ile Peşmerge Güçleri arasındaki işbirliği ve istihbaratın sağlanması amacıyla bölgede ortak operasyon odası kuruldu” dedi.

 

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri, Kürdistan Bölgesi'ndeki askeri danışman sayısının da sık sık değiştiğini ifade etti.

 

Irak Başbakanlık Ofisi Sözcüsü Said Hadisi, Washington ile Bağdat'ın askeri danışman sayısı konusunda anlaştığını ve bu sayının 3 bini geçmeyeceğini söylemişti.

 

WSJ: İncirlik yerine Erbil

 

Öte yandan, ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin başyazısında Türkiye’nin kendilerini İncirlik üssünde istememesi durumunda operasyonları Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil'e kaydırması önerilmişti.

 

Darbe girişiminin, Türkiye'deki istikrarı çok tehlikeli bir dönemde tehdit ettiği belirtilen yazıda, “Eğer Türkiye ABD'yi İncirlik üssünden çıkarmaya çalışırsa Washington askeri operasyonları Kuzey Irak'taki Erbil'e kaydırmayı düşünmeli” denilmişti.