Efrin'de silahlı gruplar bir Kürt gencini öldürdü

Erbil (Rûdaw) – Türkiye destekli gruplar Efrin’de iki Kürt gencine silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda iki çocuk babası Kürt genci hayatını kaybetti.

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre, iki gün önce iki genç Kürt işten evlerine dönerken Suriye muhalefetine bağlı Hamzat Grubu üyelerinin silahlı saldırısına uğradı.

Saldırıda iki Kürt genci ağır şekilde yaralandı.

Gençlerden 26 yaşındaki Cemal Gulîn Bekir tedavi gördüğü Efrin hastanesinde bugün yaşamını yitirdi.

Cemal Gulîn'in naaşı ailesi ve Kürtlerin katılımıyla bugün Mabatay'a bağlı Dar Girê köyü mezarlığında Kürdistan bayrağı ve sloganlar eşliğinde toprağa verildi.

Rûdaw’ın Rojava bültenine katılan Cemal’in ağabeyi Abdulrahman Gulîn Bekir kardeşi ve arkadaşının paralarına ve motosikletine el koymak amacıyla saldırıya uğradıklarını söyledi.

Abdulrahman Gulîn Bekir "Kardeşim ve kardeşimin arkadaşı olan komşumuz işten çıkıp eve dönerken silahlı bir grup karşılaşıyorlar.  Para ve kardeşimin motosikletini istiyorlar. Ancak  para ve motosikletlerini vermek istemeyen kardeşim ile arkadaşı kaçmaya çalışıyorlar. Çeteler onlara ateş ediyor ve ikisini yaralıyorlar. Kardeşim sırtından vuruldu, arkadaşı da bacaklarından yaralandı. Bugün kardeşim öldü ve arkadaşının da durumu ağır. Bu gruplar hırsız, halkın malını çalıyorlar” ifadelerini  kullandı.

İki çocuk babasıydı

Kardeşinin anne ve babasına bakmak için Lübnan’dan Efrin’e döndüğünü söyleyen Bekir, “Anneme ve babama bakmak için 3 yıl önce Lübnan'dan Efrin'e döndü. Kardeşim evli ve 2 çocuk babasıydı. Annemle konuştum, sabahtan beri ağlıyorlar ve durumları hiç iyi değil" dedi.

Olayın tek tanığı kaçırıldı

Yaşanan olayın görgü tanığının da kaçırıldığını söyleyen Abdulrahman Gulîn Bekir “Köyümüzden bir kişi olayın tanığıydı. Adı Bekir Ednan Bekir. Olayla ilgili konuşmasın diye silahlı grup gelip onu götürdü. Şu kendisinden bir haber alınamıyor” şeklinde konuştu.

Kardeşini köydeki yakınları tarafından defnedildiğini belirten Bekir, “Dava bile açamıyoruz, kimse onları kimin öldürdüğünü bilmiyor" dedi.

"Bu silahlı grupları Türk hükümeti dışında kimse durduramaz"

Öte yandan Rûdaw’a konuşan ENKS Efrîn Başkanı Ahmed Hasan uluslararası insan hakları örgütlerine Efrin’deki silahlı grupların çıkarılması için bir çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Ahmed Hasan, sürekli Efrin’de insan haklarının ihlal edildiğine ve bu ihallalere karşı hiçbir  kanunun bulunmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Ne geçici hükümet ne de başka bir parti bu grupları durduramaz. Bunları ancak Türk hükümeti engelleyebilir. Başkan Mesud Barzani'den, Kürdistan Bölgesi Hükümetinden, Birleşmiş Milletler'den ve Avrupa Birliği'nden insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi konusunda üzerlerine düşeni yapmalarını istiyoruz."

22 Ocak 2018 tarihinde TSK ve Türkiye destekli Suriye'deki cihatçı silahlı gruplar iki ay süren çatışmaların ardından 18 Mart 2018'de o zamanki özerk yönetin yönetimindeki Efrin’i ele geçirdi.