Roma Kürt Enstitüsü Başkanı: İtalya'ya gelen göçmenleri Arnavutluk'a gönderecekler

21-06-2024
Rûdaw
Etiketler Roma İtalya Soran Yasin Arnavutluk'a Göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) Roma’daki Kürt Enstitüsü Başkanı Soran Yasin, İtalya’da yasadışı göçmenlerle mücadele kapsamında yeni yasal düzenlemeler getirildiğini belirterek, "Yasadışı yollarla İtalya’ya gelen göçmenleri çoğunu Arnavutluk'a gönderiyorlar, bu ülkeye gönderenleri de 18 ay hapis ediyorlar" dedi. 

Rûdaw TV’de saat 10:00’da yayınlanan haber bültenine katılan Roma’daki Kürt Enstitüsü Başkanı Soran Yasin, İtalya’daki tekne kazası ve göçmen meselesiyle ilgili konuştu.  

Soran Yasin, Roma yönetiminin tekne kazalarından endişe duyduğunu, kaçakçılarla mücadele için yasaları sıkılaştırdığını söyledi.  

İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Otaviani, teknenin İtalya’nın Roccella Jonica ilçe kıyılarına 193 uzaklıkta bir yerde alabora olduğunu, kazadan sadece 12 kişinin kurtulduğunu ifade etmişti.  

Kazada şu ana kadar 46 kişinin cansız bedenine ulaşılamadı. 

Soran Yasin, çok sayıda İtalyan donanması botu ve çok sayıda helikopterin kayıp kişileri bulmak için günlerdir arama kurtarma operasyonuna devam ettiğini kaydetti. 

“İtalya’ya giden yasadışı göçmenler Arnavutluk'a gönderilecek” 

Yasin, denizin dalgalı olması nedeniyle kayıp göçmenlerin bulunmasının çok zor olduğunu söyledi.  

 Avrupa’da işgücüne ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yasin, "Genel olarak İtalya da diğer AB ülkeleri gibi iş gücüne ihtiyaç duyuyor ancak göçmenlerin yasadışı ve kaçak yollarla ülkeye giriş yapmalarını istemiyor. İtalya genel olarak uzman insanları alıyor” diye konuştu.  

İtalya’da sağcıların iktidara geçmesiyle göçmenler konusunda bir takım yeni yasal düzenleme getirildiğini anımsatan Soran Yasin, 2024 yılında 170 bin göçmenin yasal yollarla ülkeye giriş yapmasına izin verildiğini aktardı. Yasin, İtalya hükümetinin söz konusu yasal düzenlemelerle yasadışı göçe engel olmaya çalıştığını söyledi.   

Kürt Enstitüsü Başkanı Soran Yasin’in aktardığına göre yeni çıkarılan yasalar kapsamında İtalya’ya yasadışı yollarla gelen göçmenlerin çoğu Arnavutluk'a gönderilecek ve orada 18 aya kadar hapis cezasına çarptırılacaklar. Cezasını bitiren göçmenler ülkelerine geri gönderilecek.

Foto: Roma’daki Kürt Enstitüsü Başkanı Soran Yasin, Rûdaw TV'de Rebwar Ali'nin sunduğu saat 10:00 bültenine katıldı

 “İtalya çok insani davranıyor”

 Avrupa’ya gelenlerin çoğunun açlık veya hayati tehlike meseleleri gerekçesiyle gelmediklerini belirten Yasin, plansız göç etmelerini anlamsız bulduğunu söyledi.   

Göçmen tekne ve botlarının çoğu Malta ve İtalya arasındaki uluslararası sularda battığı dikkat çekiyor.  

Soran Yasin, “İtalyan hükümeti göçmenlere yardım etmek için kendi sınırları içerisindeki kazalara anında müdahale ediyor. Ancak son yaşanan tekne kazalarının kıyıdan uzak olması nedeniyle ekipler müdahalede geç kaldılar. Yoksa İtalya bu konuda çok insancıl davranıyor” dedi. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.