Şırnak Barosu: 500 gün geçti ancak Hürmüz Diril'den haber alınamadı

Erbil (Rûdaw) - Şırnak Barosu, Beytüşşebap ilçesinde Ocak 2020’de kaybolan Hürmüz ve Şimoni Diril çiftine ilişkin yapılan açıklamada, “Beytüşşebap Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde herhangi somut bir veriye rastlanılamadı” denildi.

Şırnak Barosu kaybolmalarını 500’üncü gününde, Diril çiftçinin yakınlarıyla görüşerek, yazılı bir açıklama yayınladı.  

Açıklamada, çiftin oğulları Remzi Diril’in de yaşamından endişe ettiği ve yıllardır yaşadığı kadim toprakları terk etmek zorunda kalabileceği ifade edildi.

Sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Baro’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Hürmüz ve Şimoni Diril çifti, Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Kovankaya köyünün Asuri Keldani halklarındandı. 30 yıl öncesine kadar 13 köy ve binlerce nüfusu ile bölgenin kadim halklarından olan bu topluluk maalesef geçen yıllar boyunca uğramış oldukları yoğun baskılardan kaynaklı olarak farklı yerlere göç etmek zorunda kalmış ve sayıları son birkaç yılda 20'ye kadar düşmüştür. 2014 yılında tekrar evlerine dönerek kendi imkanları ile ev yapan ve köyde ikamet etmeye başlayan Hürmüz ve Şimoni Diril çifti yoğun baskılara rağmen ısrarcı oldular.

11. 01. 2020 evden çıkan Hürmüz ve Şimuni Diril'den uzunca bir süre haber alınamadı. Kovankaya (Mehrê) köyünün 1500 yıllık kilisesinin de pederi olan çocukları Remzi Diril'in resmi makamlara yapmış olduğu başvuru neticesinde Beytüşşebap Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde herhangi somut bir veriye rastlanılamadı.

Olaydan 70 gün sonra köye bağlı bir dere kenarında Şimuni Diril'in cansız bedenine ulaşıldı. Yaklaşık 500 gün geçmesine rağmen halen Hürmüz Diril'den herhangi bir haber alınamadı. Kovankaya köyüne en yakın olan köyün mesafesi 25 kilometre olmasına ve köye girişlerin Boğazören Jandarma Komutanlığı'nın iznine bağlı olmasına rağmen 9 Mayıs 2021 tarihinde 1500 yıllık tarihi olan kilise kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi. Hürmüz Diril'in oğlu peder Remzi Diril ile yapmış olduğumuz görüşmede bu süreçte yapmış oldukları tüm başvuruların sonuçsuz kalması ve kendi güvenliklerinden de endişe etmeleri nedeniyle kendilerinin de soruşturmanın akıbetini beklediklerini ve akabinde kadim topraklarını terk etmek zorunda kalabileceklerini söyledi. Değerlerimizi ve zenginliklerimizi bir bir yitiriyoruz. Şırnak Barosu olayın takipçisi olacaktır.”

Ne olmuştu?

Beytüşşebap bağlı Kovankaya köyünde yaşayan Hürmüz ve Şimoni Diril çifti, 8 Ocak 2020’de kayboldu. Şimoni Diril’in cenazesi 70 gün sonra Hezil Çayı’nın kenarında bulundu. Aradan 500 gün geçmesine rağmen Hürmüz Diril’in akıbetine dair herhangi gelişme yaşanmadı. Çiftin kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kaçırıldığı değerlendiriliyor.