ABD’li kuruluş: Operasyonun amacı bölgede yeni üsler kurmak

Erbil (Rûdaw) – Hristiyan Barış Timi (CPT), Türkiye’nin Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde başlattığı son operasyonda sivillerin zarar gördüğüne dikkat çekti. ABD’li kuruluş ayrıca, operasyonun hedefinin bölgede 5 yeni askeri üs kurulması olduğunu savundu.

ABD merkezli Hristiyan Barış Timi (Christian Peacemaker Teams-CPT), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarında başlattığı “Pençe-Kilit” operasyonuna ilişkin bir açıklama yayımladı.

Operasyonun başlangıcında Türk askerlerinin Metina, Zap ve Avaşin’in yüksek tepelerine indirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, bu bölgelerin ve Duhok’un Amedi ilçesi Berwari Bala bölgesindeki yerleşim yerlerinin çevresinin havadan ve karadan bombalandığı belirtildi.

Açıklamada, TSK’nın Zap bölgesi ve Kurejar dağına yerleşmek için hareket ettiği ancak askerlerle PKK’liler arasında çatışmaların devam ettiği aktarıldı.   

Açıklamada operasyonun amaçları hakkında şunlar kaydedildi:

“Türk ordusu Türkiye sınırından Şeladize’ye doğru 19 kilometre içeriye geçmiş durumda. Amaç, Çiyayê Reş, Şkefta Birindara, Ars-Fars, Werxêl ve Kurejar’da 5 yeni askeri üs kurmak.”

“Sivil halkın yaşamını etkiliyor”

Operasyon ve çatışmaların bölgede yaşayan sivillerde korku ve endişeye neden olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şu tespitlere yer verildi:

“Pençe-Kilit operasyonu Amedi bölgesinde yaşayan sivil vatandaşlar içerisinde korku ve endişeye neden oldu. Bombardıman ve hedef olma korkusu nedeniyle siviller bahar otlarını toplamak için çıkamıyor ki bu bölge halkının geçim kaynaklarından biri. Aynı zamanda bölgedeki güvenlik durumu turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor.”

CPT’nin Irak-Kürdistan timi üyesi Kamaren Osman, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Çatışmaların yaşandığı ve hala sivil insanların bulunduğu Berwari Bala’da maddi hasar meydana gelmiş durumda. Bombardımanlar nedeniyle 11 bina ve araçlar zarar gördü” dedi.

Osman, “Operasyon bölgede turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Baharları bağ ve bahçelerine giden, ot toplayan çiftçiler şimdi bu ekonomik faaliyetlerini yapamıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 17 Nisan günü Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatıldığını açıklamıştı.

30 yıldır çatışmalar sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında 30 yıldır devam eden çatışmalar en çok Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerini etkiledi.

Kürdistan Parlamentosu araştırma komisyonunun Temmuz 2020’de hazırladığı raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda (1992-2020 yılları arasında) 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi verilerine göre, son 30 yılda TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle 800 köy hizmetten yoksun kaldı veya boşaltıldı.

Duhok'ta, sınır bölgesinde yaklaşık 380 köy, çatışma ve bombardımanlar nedeniyle boşaltıldı, köylüler evlerine geri dönemedi.

CPT hakkında

ABD merkezli Hristiyan Barış Timi (CPT), inanç temelli, kar amacı gütmeyen, uluslararası şiddeti azaltma ve insan hakları örgütüdür.

CPT, savaş ve çatışmalara karşı şiddet içermeyen alternatifler sunuyor. Yine, kamu politikası tarafından desteklendiği durumlarda şiddet içermeyen alternatiflere bağlı kişilere kurumsal destek sağlıyor. Şiddet ve baskıdan etkilenen topluluklara da destek vermeyi amaçlayan örgüt, ayrıca insan hakları ihlallerini belgeliyor.

Örgüt, geçen yıl Haziran ayında TSK’nın “Pençe-Yıldırım” operasyonu hakkında da bir rapor hazırlamıştı.

CPT raporunda,  Türkiye'nin bombalamalarından en çok sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin etkilendiğini yazdı.