Kürdistan’da merkezi ezan sistemi

21-04-2017
Rûdaw
Kürdistan'da ezan
Kürdistan'da ezan
Etiketler Kürdistan Ezan Hutbe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde Cuma hutbesi bundan böyle merkezi ezan sistemi ile okunacak.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Halkla İlişkiler Sorumlusu Meriwan Nakşibendi, “Diyanet İşleri Bakanlığı merkezi ezan sistemini onayladı. Cuma günleri hutbe süresi ise 20 dakikayı geçmeyecek” dedi.

 

Meriwan Nakşibendi, sistemle ilgili şunları söyledi:

 

“Bakanlık bünyesinde uzman bir komisyon her Salı okunacak hutbeyi belirliyecek. Ancak bölgede olabilecek sıcak gelişmelere karşı da din adamlarımız hutbeyi güncelleştirebilirler.”

 

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Hazır Cephesi Komutanı Arif Teymur, “Kürdistan Bölgesi’nde IŞİD tehdidi kalmadı ancak örgütün düşüncelerinin toplumda engellenmesi gerekiyor” dedi.

 

Merkezi ezan sistemi projesi, 26 Şubat’ta Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı’ndan onay aldıktan sonra Kürdistan Bölgesi Yüksek Fetva Kurulu’na gönderilmişti.

 

Kurul, yaptığı değerlendirmelerden sonra projeyi onaylamıştı.

 

Rûdaw’a konuşan proje sahibi firma Maykroodor Müdürü Danyar Meer, projenin “ezanın merkezi bir sistemle daha güzel ve ahenkli bir sesle okunmasını amaçladıklarını” söyledi.

 

Danyar  Meer, sistemin önemli bir özelliğinin ise ezan saatinin aynı zaman biriminde uygulanması olduğunu belirterek, “Ezan okunmadan 2 dakika önce sistem otomatik olarak çalışıp zamanında faaliyete giriyor” dedi.

 

Kürdistan’da 466 müezzim var

 

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı verilerine göre, Kürdistan’da 5 bin 490 camiden 465’inde müezzin bulunuyor.

 

Çoğu camide ise gönüllü Müslümalar tarafından ezan okunuyor.

 

Ezanın güzel ve ahenkli bir sesle okunması amacıyla kurulan kablosuz ses yayın sistemi, merkez camiye kurulan verici ile müftülüğe bağlı diğer camilere konulan alıcı birimlerinden oluşuyor.

 

Söz konusu sistem, merkezi bir camide okunan ezan ve vaaz yayınının diğer camilerden de duyulmasını sağlıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli