VİDEO - Newroz ateşi, direnişin sembolü Dimdim Kalesi’nde yandı

Erbil (Rûdaw) – Newroz ateşi, Kürtler için direniş sembolü hâline gelen Dimdim Kalesi’nde yandı.

Rojhılat Kürtleri, Newroz ateşini Urmiye kenti yakınlarında bulunan tarihi Dimdim Kalesi’nin zirvesinde yaktı.

Tarihi bin 500 yıl öncesine dayanan Dimdim Kalesi’ne tırmanan ekibe Rojhılatlı dağcılar, çevreciler ve futbolcular da eşlik etti.

Biradost Beyliği’ni Osmanlı ve Safevilerin saldırılarından korumak için 16. Yüzyıl’da Emir Xanê Lepzêrîn tarafından yeniden onarılıp genişletilen ve Kürt edebiyatında başlı başına bir yere sahip olan Dimdim Kalesi, Urmiyelilerin Newroz ateşininin diriliş mesajını dünyaya ulaştırmak istediği yer oldu.

Rûdaw’a konuşan çevre Aktivisti Reşîd Kurdî, “Kürtlerin direniş kalesi Dimdim Kalesi’nde barış ve kardeşlik için toplandık. Başta Kürt halkı olmak üzere dünyanın tüm halkları için burada toplandık” ifadelerini kullandı.

Urmiyeli dağcı Selim Hüseyinzade, “Bugün hepimiz buraya kardeş olarak, dost olarak geldik. İnşallah bu yıl, çok güzel bir yıl olur ve yaşadığımız zorluklardan kurtuluruz. Gün birlik ve birbirimize kardeşlik eli uzatma günüdür. Tüm olumsuzluklardan uzaklaşmak dileğiyle tüm milletlere güzel bir gün diliyorum” dedi.

Newroz’u kutlamak için Dimdim Kalesi’ne gelen Urmiyeliler, çevrenin korunup çevreye sahip çıkılması için de mesajlar verdi.

Urmiyeli dağcı Muhammed Emin Yusuf da “Burada, Dimdim Kalesi’nde toplanma amacımız dostluk, kardeşlik ve barış mesajı vermektir. Aynı şekilde çevreyi korumanın önemine dikkat çekmek istiyoruz. Tüm halkımızın bu kutsal gününü tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu.