SMDK'den Efrin'deki saldırıya kınama: Sorumluların bulunması için geçici hükümete talimat verildi

21-03-2023
Etiketler Efrin Newroz 2023 SMDK Cindires
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Efrin’in Cindires ilçesinde Newroz kutlamalarında Türkiye destekli silahlı bir grubun üyeleri tarafından 4 Kürt vatandaşın öldürülmesini kınadı. SMDK, bölgedeki geçici hükümete olayı soruşturması, sorumluların ortaya çıkarılması ve cezalandırması talimatı verildiğini açıkladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK),  Newroz kutlaması yapanlara yönelik saldırıya ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "Suriye Devrimci Güçleri ve Muhalefeti Ulusal Koalisyonu, Pazartesi akşamı Halep vilayetinin Cindires ilçesinde çok sayıda insanımızın silahlı kişilerce öldürülmesiyle sonuçlanan menfur suçu kınıyor" ifadelerine yer verildi.

SMDK, Suriye geçici hükümeti ve ulusal ordusunun  "Faillerin yakalanması ve kovuşturulması için en üst düzeyde suçla ilgili kapsamlı soruşturma talimatı verildiği"ni belirttiği kaydetti.

Cinderes’teki olayı "talihsiz" bir durum olarak tanımlayan  Koalisyon,  “Kurtarılmış bölgelerdeki  tüm Kürler, Suriye’deki halk toplulukları herhangi bir kısıtlama olmaksızın Newroz'u kutluyor" denildi.

Kürtlerin Suriye’nin ana bileşenlerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, “Koalisyon, Kürtlerin tüm hak ve özgürlüklerini almasını desteklemektedir. Din, etnik köken ve milliyet farklılıkları nedeniyle hangi taraftan olursa olsun düşmanca davranışları reddediyoruz” kaydedildi.

Efrin’e bağlı Cindires ilçesinde Ahrar El Şarkiye grubu, Newroz ateşi yakarak kutlama yapanlara ateş açmasıyla 4 Kürt hayatını kaybetmişti. 

Rûdaw'a bilgi veren yerel kaynaklara göre, saldırıda aynı aileden Ferhan Osman (43), İsmail Osman (38), Muhammed İsmail (18) ve Muhammed Osman (42) hayatlarını kaybetti. Saldırıda iki kişi de yaralandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesrur Barzani Efrin’deki saldırıyı kınayarak, sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanması çağrısı yapmıştı.

Saldırı nedeniyle Efrin'de ulusal yas ilan edilirken, birçok merkezde Kürdistan bayrağı ile protestolar düzenlendi. Efrin'deki protestolarda Kürtler için uluslararası koruma talep edildi. 

Saldırıda iki evladını kaybeden anne ise fenalık geçirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli