Temelli: Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolu İmralı’dan geçer

21-03-2021
Rûdaw
Etiketler Sezai Temelli HDP Newroz Van
A+ A-

Van (Rûdaw) – Van’daki Newroz mitinginde konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Bu süreci başarıya ulaştırabilseydik ne savaş olacaktı ne de diktatör heveslilerinin yapmış olduğu zulüm” dedi.

Van'da, gerçekleştirilen Newroz kutlamasına gelenler, polis ekiplerince 2 arama noktasından geçirildikten sonra alana alındı. Newroz’a katılanların ateşleri ölçülüp üst araması yapıldı.

İpekyolu ilçesinde bulunan Newroz Alanındaki Newroz kutlamasına  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ile HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ve HDP Van milletvekilleri katıldı.

Birçok kişinin yöresel kıyafetlerle katıldığı kutlamalarda, Tertip Komitesi üyelerinin konuşmalarının ardından Newroz ateşi yakıldı.

Newroz’da konuşan İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, zorlu bir süreçten geçildiğini belirterek, “Bu halk hiçbir zorluğa boyun eğmez. Türkiye’de Kürt sorunu çözülmediği müddetçe kimse rahatlayamaz. Ey Saray! Zaman barış zamanıdır. Büyük barış için gelin konuşalım. 2021 Newroz’u sizin gidişinizin fotoğrafı olacaktır. Kürt halkının kimliğini, hukukunu tanımazsanız sizler gideceksiniz” dedi.

Temelli: Muhattab Öcalan’dır

Daha sonra söz hakkı alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, "Cezaevlerinde 115 gündür açlık grevinde olanlar, Türkiye’de Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümü için tecride karşı direnenler var. Bugün cezaevlerinde siyasi tutsaklar var. Demirtaş, Kışanak var. Onların şahsında tüm siyasi tutsaklarımızın Newroz’u kutlu olsun” dedi.

“Islahat Planı’ndan Çöktürme Planı’na bizi bitireceklerini sandılar. Bizi bitiremezler, vardık, varız, var olacağız. Çöktürme Planı diye yola çıkanlar ülkeyi çökerttiler” diyen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Saldırmaya devam ediyorlar. Kürt düşmanlığından beslenmeye, savaştan beslenmeye devam ediyorlar. Onlar Çöktürme planı ile bu düşmanlıkla ayakta durabileceklerini sanıyorlar. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı Van’da burada vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek. Onların 'çöktürmesi' bizim demokratik çözümümüz, onların savaş politikaları bizim se onurlu barış mücadelemiz, onların diktatörlük bizim ise Demokratik Cumhuriyet hayalimiz var. O plana da karşı çözüm diyoruz. Bunun için bu ülkeyi tecritleştiren zihniyete karşı sözümüz olsun. Bu tecrit bitecek."

"Barış sürecine" de değinen Temelli, "Bu süreci başarıya ulaştırabilseydik ne savaş olacaktı ne de diktatör heveslilerinin yapmış olduğu zulüm. Kürt meselesinin demokratik çözümü, barışın yolu, Türkiye ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinin yolu İmralı’dan geçer. Bunu biz biliyoruz. Bunu devlet biliyor. Bunu Türkiye halkları ve tüm dünya biliyor. Bu mesele çözülmeden hiçbir meselenin çözülmeyeceğini o yüzden herkes bilir. Bu mesele muhatabı ile masaya oturularak çözülür. Başka senaryolar aramayın bu işin muhatabı Sayın Öcalan’dır” dedi.

Diğer kentler de de Newroz etkinlikjleri devam ediyor

Öte yandan Ağrı, Antep, Batman, Şırnak, Dersim, Mardin, Urfa, Bitlis, Siirt, ve Hakkri’de de Newroz sabahın erken saatlerinde toplanan kalabalıklar tarafından kutlanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli