Diyarbakır/ Van (Rûdaw) – İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, 21’inci yüzyılın Kürtlerin yüzyılı olacağını söyledi. PİA Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya da, Kürt siyasetinin her türlü baskıya karşı kazandığı mevzileri koruması gerektiğini belirtti.
Diyarbakır ve Van’da Newroz kutlamaları başladı. Van Newroz’unu takip eden Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’ye konuşan PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, “Tüm Kürt ve Kürdistanlıların Newroz’unu kutluyoruz. Tüm zorluk ve enllere rağmen halkımız bugün Van’da, Amed’de ve diğer tüm alanlarda ayaktadır. Verdiği mesaj da şu dur; 21’inci yüzyıl Krütlerin yüzyılı olacaktır” dedi.
Kamaç, “Mart ayı Kürtler için çok önemli bir ay. Halepçe Katliamı bu ayda oldu. Efrin’in işgali yine bu ayda oldu. Yine Kadı Muhammed bu ayda idam edildi. Mart doğanın yenilenmesi olduğu gibi Kürtler için de iradde yenilenmesidir” diye konuştu.
PİA Başkan Yardımcısı Kaya: Her kazanım bizim için bir mevzidir
Diyarbakır’daki Newroz etkinliğine katılan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya da Hêvîdar Zana’nın konuğu oldu.
Kaya, “Kürt siyaseti çok zor bir dönemden geçiyor, önümüzde bir çok engel var. Halk bu Newroz’la bu bu engelleri aşmak için motive oluyor. Halkın davasından vaz geçtiği yok. Salgın, ekonomik koşullar, baskılar elbette halkı etkiliyor ancak halkımız bunu aşacak güçtedir” dedi.
“Her zaman aydınlık karanlığın en çok zuhur ettiği anda yakınlaşır. Bugün de öyle. İktidar zorda olduğu için bugün baskı yapıyor” diyen Kaya, sözlerine şunları ekledi:
“Bu iktidar da değişecek elbette. Türkiye’nin yakın tarihi bu tür dönemlere şahit oldu. Biz 90’lı yıllarda henüz gençken Tansu Çiller ve Mehmet Ağar gibiler gün gelip de iktidardan inecekler mi diye soruyorduk. Ama gördük ki sonradan onlar da düştü. Bu iktidar da mağdur olarak geldi ama şimdi zalim oldu. Bu nedenle onlar da değişecek. Türkiye’de kötü ekonominin değiştirmeyeceği iktidar yoktur.
Mücadele iki yönlü olmasa sonuç alamaz. Birincisi mücadelenin içerideki durumu, ikincisi de dış destektir. Kürtler bugün güçlüdür. Ortadoğu’da ve bölgede birşeyler yapmak isteyenler bugün Kürtleri stratejik müttefik olarak kabul etmek zorunda. Çünkü Kürtler bu güçlü konumlarının farkında. Kürtlerin de parti ve bireysel çıkarları değil, ulusal çıkarları gözönüne alarak süreci kendi leyhlerine dönüştürmesi gerekiyor.
Kürtlerin Türkiye’de ve Türkiye dışındaki demokratik mücadelesi bir çok kazanım elede etti, tüm dünyanın dikkatini çekti. Halk belkide bugün Meclis’ten çekilsinler diyebilir. Ama bu derin bir siyasi bakış değil. Her yer bizim için bir mevzi ve her mevzi de gereklidir.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın