250 Kürt Ninova Muhafızları’na katıldı

21-03-2017
Rûdaw
Etiketler Heşdi Vatani Kürt Tuzhurmatu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde 250 Kürt’ün Ninova Muhafızları’na katıldığı bildirildi.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Hemrin Çemberi Sorumlusu Mela Kerim Şukur, “Son 4 ay içerisinde 250 Tuzhurmatulu Kürt genci Ninova Muhafızları’na katılmış ancak sözkonusu katılımın şu ana kadar sadece isimlerini yazdırmaktan ibaret çünkü ne silah ne de maaş almış değiller” ifadesini kullandı.

 

KYB’nin buna yönelik tepkisine ilişkin ise Mela Kerim, “Bu konuda şaşkınız ve ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Daha öncesinden isimlerini yazdırmamalarını söyledik. Bizlere sormadılar ki” şeklinde konuştu.

 

Mela Kerim, gençlerin Ninova Muhafızları’na katılımlarının nedeninin işsizlik olduğunu söyleyerek, “Zamanında burada bir peşmerge tugayı kurmak isteniyordu ve o şekilde bu gibi meseleleride engellemiş olurduk nitekim bu tugay nedense birtürlü oluşturulamadı” dedi.

 

IŞİD’in Musul’a girmesinin ardından eski Musul Valisi Esil Nuceyfi öncülüğünde Sünni Araplardan oluşan başlarda Heşdi Vatani adı verilen güç daha sonra ismi Ninova Muhafızları olarak değiştirilmişti.

 

12 Kasım 2015’te Tuzhurmatu’da peşmerge ve Şii Heşdi Şabi güçleri arasında günler süren bir çatışma yaşanmıştı.

 

Çatışmaların tamamen durdurulmasıyla 27 Nisan 2016’da  peşmerge ve Heşdi Şabi arasında bir anlaşma sağlanmış ve o vakit ilçede peşmergenin yeni bir tugay kurması söylenmişti ancak bu yönde fiili herhangi bir adım atılmadı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli