Depremzedelerin görüntülerinden IŞİD'in kaçırdığı kız kardeşini teşhis etti

21-02-2023
Şengalli aile
Şengalli aile
Etiketler Maraş depremi Hatay depremi Ezidi
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Dün akşam Hatay merkezli deprem Ezidi bir ailenin IŞİD’in kaçırdığı kızlarını teşhis etmesine vesile oldu.

Merkez üssü Maraş Pazarcık ile Elbistan olan depremler 7’si Kürt ili olmak üzere 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Deprem Suriye ve Rojava’da büyük yıkım yarattı. Artçı depremlerin devam ettiği bölge de dün Hatay Defne'de saat 20.04'te 6,4 büyüklüğünde, 20:07’de ise Samandağ’da 5.8 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

Deprem Rojava ve Suriye’de hissedildi. Televizyondan Suriye ve Efrin’deki deprem görüntülerini canlı izleyen Duhok’un Kebertu-2 Mülteci Kampında yaşayan  Şengalli bir aile, IŞİD’in 2014 yılında kaçırdığı ve kendisinden bir daha haber alamadıkları kızlarını teşhis ettiğini belirtiyor.

Zerê Xelef isimli Ezidi kadın eşi ve 4 çocuğu ile birlikte 2014 yılında Şengal’in Gird Azer köyünden IŞİD tarafından kaçırıldı. O günden sonra bir daha Zerê ile eşinden haber alamadıklarını belirten ailenin iddiasına göre, dün bir Türk kanalında canlı olarak yayınlanan Efrin’deki halkın depremde yaşadığı panik görüntülerinden kaçanlar arasında kız kardeşini teşhis etti.

Televizyondaki kız kardeşine ait olduğu görüntüyü telefonun kamerası ile kaydeden Zerê Xelef’in ağabeyi Ebu Aziz dün gece yaşadıklarına ilişkin Rûdaw muhabisi Huner Reşid'e şunları söyledi:

“Dün bizim de hissettiğimiz bir deprem oldu. Komşularımızdan biri evime gelerek “Müjde. Kız kardeşini az önce televizyonda gördüm” dedi. Ben işin doğrusu başta inanmadım. Çünkü onun öldüğünü düşünüyordum. Saat 23:00’da aynı kanalda tekrarlanan haberlerde görüntülerde kız kardeşimi gözlerimle gördüm. Ve telefonumla görüntüsünü videoya aldım.”

Görüntülerde gördüğü kadının kız kardeşi olduğundan emin olduğunu belirten Ebu Aziz, “Başı açık. Vücut yapısı, hal ve hareketleri, yürüyüşü aynı o. Yüzde yüz eminim” dedi.

En son kız kardeşi hakkında IŞİD’in kaçırdıktan sonra Musul’un Telafer ilçesine götürülen Ezidiler arasında olduğuna ilişkin haber aldıklarını söyleyen Ebu Aziz, “Kendisi hakkında başka da bir bilgimiz yok. Belki Arap olur, Kürt olur, Ezidi olur Müslüman bilemiyoruz biri onu hayrına IŞİD’lilerden kurtarmak amacıyla belki de satın aldı. Bilmiyoruz. Biz fakiriz, eğer zengin olsaydık kendisine şimdiye kadar ulaşmış olurduk” ifadelerini kullandı.

Hayırseverlere ve Ezidilerin bulunmasına kendisini adayan kurumlara çağrı yapan Ebu Aziz, kız kardeşine ulaşılmasını ve kurtarılması için kendisine yardımcı olunmasını istedi.

Ebu Aziz’in anlattığına göre Zerê Xelef’in 4 çocuğu IŞİD’den kurtarıldı, ancak kız kardeşinden bir daha haber alamadılar. Yeğenlerinden ikisinin kendisi ile kaldığını diğer ikisinin yetişkin oldukları için yurt dışına çıktıklarını ve evlendiklerini belirtti.

IŞİD’den kurtarılan Zerê’nin küçük oğlu İbrahim de görüntülerin annesine ait olduğunu belirterek, “Görüntüleri görünce çok sevindim. Tek isteğim anne ve babamı getirsinler” dedi.

Ebu Aziz’in eşi Guhar ise Zerê ile berdel edilerek evlenmiş. Abisinin eşi  ve aynı zamanda görümcesi olan Zerê’yi televizyonda görünce duygulandığını belirten Guhar gözyaşları içerisinde, “Ne diyeyim. Ben İbrahim’in hem yetim hem öksüz kalışına ağlıyorum. İbrahim’in babası kardeşim Halil İbrahim, kardeşim Hilo ve Xwededa, onların aileleri yeğenlerim hala  IŞİD’in elinde” şeklinde konuştu.

Guhar’ın kardeşleri, yeğenleri ve onların aileleri de dahil 42 yakını IŞİD tarafından kaçırıldı. Bir kısmı kurtarılan aileden, 3 erkek kardeşi ile aileleri ve yeğenlerinden hala haber alınmıyor.

Büyük bir aşiret olduklarını belirten Ebu Aziz ve eşi Guhar, IŞİD saldırıları sonrası büyük kayıplar yaşadıklarını, aileleri ile aşiretlerinden geriye çok az insanın kaldığını belirtiyor, yetkililerden yardım bekliyorlar.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli