Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü vesileyle yayımladığı mesajında, “Ana diline hizmet eden, Kürdistan'ın çok dilliliğine, çok kültürlülüğüne sahip çıkan, bir arada yaşama çabasında olan yazarlara selam olsun” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999 yılında 21 Şubat tarihini Dünya Ana Dili Günü ilan etti.
İlk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Ana Dili Günü” kutlanmaya başlandı.
Bu vesileyle Twitter hesabından bir mesaj yayımlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Dünya Ana Dili Günü'nde şirin Kürt dili ile Kürdistan’daki tüm dil ve lehçelerinin korunmasına vurgu yapıyoruz” dedi.
Barzani, “Ana diline hizmet eden, Kürdistan'ın çok dilliliğine, çok kültürlülüğüne sahip çıkan, bir arada yaşama çabasında olan yazarlara selam olsun” ifadelerini kullandı.
له ڕۆژی جیهانیی زمانی دایکدا، جهخت له پاراستن و برهودان به زمانی شیرینی کوردی و ههموو زمان و زاراوهکانی کوردستان دهکهینهوه. سڵاو لهو قهڵهمانهی خزمهت به زمانی دایک و لهوانهی فرهزمانی و فرهکولتووریی کوردستان دهپارێزن و کار بۆ پێکهوهژیان دهکهن.
— Nechirvan Barzani (@IKRPresident) February 21, 2023
Her yıl 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü tüm dünya milletleri bu günü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Dünyada 6.000 dil var ama birçoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel çeşitlilik ve çok dilliliği teşvik etmek için 1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dil Günü ilan etti. 2000 yılından beri her yıl 21 Şubat'ta kutlanıyor.
Bengal'de ana dilini sahiplenme mücadelesinde hayatını kaybeden öğrencilere saygı olarak 21 Şubat, UNESCO tarafından Uluslararası Ana Dili Günü ilan edildi.
Bangladeş halkı bugünü hem “Uluslararası Ana Dili Günü” hem de “Şehitler Günü” olarak anıyor.
UNESCO 1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dili Günü ilan etti. 21 Şubat 2000'den bu yana dünya çapında kabul görülerek kutlanıyor. BM beyannamesinde Bangladeş Dil Hareketi'ne saygı vurgulandı.
Kürtler de Kürdistan’ın tüm parçalarında ve yurt dışında 21 Şubat Ana Dil Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutlanmakta.
Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'nın verilerine göre Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili.
Kürtçe’nin farklı yörelerinde kullanılan lehçe ve ağızları 5 grupta toplanıyor:
Gorani Lehçesi: Hewrami, Kenduleyi, Bacelani.
Kirmanckî / Zazakî/ Dımili: Kirmanci (Dersim), orta Zazaca (Diyarbakır/Bingöl), Aşağı Dımili (Urfa)
Başat Kurmanci: Serhad, Bahdini, Botani, Rojavayi, Mardini
Aşağı Bölge Kurmanci: Kelhuri, Feyli, Kirmanşani
Orta Bölge Kurmanci: Sorani, Mukriyani, Sleymani, Germiyani, Erdelani.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın