Barzani'den Muhammed Allavi açıklaması

21-02-2020
Rûdaw
Etiketler Mesud Barzani Muhammed Tevfik Allavi The Independent IŞİD
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Irak'ta yeni hükümet kabinesini kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’ye verilecek desteğin, Kürdistan Bölgesi’ne karşı sergileyeceği tutumlara bağlı olacağını söyledi. IŞİD’e birden fazla ülkenin destek verdiğini de belirten Barzani, Kürdistan Bölgesi’ne planlı bir şekilde saldırdıklarını açıkladı.

The Independent gazetesine konuşan Başkan Barzani, ABD'nin Irak'taki varlığı ve Tevfik Allavi tarafından Irak’ta kurulması beklenen yeni hükümet kabinesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Allavi’nin Bağdat'ta soylu bir aileden geldiğini ve saygın bir şahsiyete sahip olduğunu ifade eden Barzani, Allavi’nin büyük bir sorumluluğu omuzlarına aldığını “Ancak Irak’taki yasa dışı silahlı grupların varlığından dolayı başarılı olmayabilir” dedi.

Başkan Barzani, Kürtlerin Irak’ta kurulacak yeni hükümete vereceği desteğin Allavi’’nin Kürdistan Bölgesi’ne karşı tutumuna bağlı olacağını ifade etti.

“ABD’nin Irak’taki ülkenin geleceği için çok önemli”

ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesine yönelik tartışmalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Başkan Barzani şunları söyledi:

“2011’de ABD askerlerinin Irak çekileceklerini düşünmüyordum. Çünkü terör örgütleri Irak topraklarında varlığını sürdürüyordu ve bölge üzerindeki tehditleri devam ediyordu. Şimdi de ABD ile İran arasındaki gerginlikten dolayı ABD güçlerinin çıkarılması isteniyor. Ama ABD’nin Irak’taki varlığı yerli halk ve Irak’ın geleceği için önemlidir.”

“ABD çekilirse IŞİD yeniden ortaya çıkar”

Başkan Barzani, ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesi durumunda Uluslararası Koalisyon’un da çekileceği ve bunun sonucunda IŞİD’in 6 ay içerisinde yeniden canlanacağı uyarısında bulundu.

“Suriye’deki Kürtler ABD’ye güveni kalmadı”

ABD’nin Suriye ve Rojava’ya yönelik politikalarına ilişkin açıklama yapan Başkan Barzani şunları söyledi:

“ABD’nin Kürtlerden ne talep ettiğini açıkça bilmek istiyoruz. ABD Kürtleri savunmak işitiyorsa bu iyi bir gelişme ancak buna karşı da bazı şüphelerimiz var. Suriye Kürtlerinin büyük çoğunluğunun ABD’ye güvenin yitirdi. Son zamanlarda görünen o ki yeniden güven tesis edilmeye çalışılıyor”

“Bir devlet tarafından hareket ettiriliyor”

‘Peşmerge güçleri IŞİD savaşında etkili rol üstlendi, IŞİD efsanesi hakkında neler söylemek istersiniz’ sorusunda Barzani şöyle yanıt verdi:

“Bazı bölgelerde IŞİD mensuplarına ait cesetler bırakılıyordu, yüzlerinden belliydi dünyanın farklı yerlerinden geldikleri. Bazılar doğunun bir ucundan diğerleri de batının öbür ucundan, bazıları kuzeyden bazıları da güneyin öbür ucundan gelmişlerdi. Bu bizim de açıklık getirilmesini istediğimiz bir gizlilik. Kuşkusuz bazı ülkeler IŞİD’e yardım etti. Ancak o ülkeleri deşifre edecek yeterli kanıtlar yok. Birden fazla ülke IŞİD’e yardım etti ve onları kontrol altında tutuyor. Kürdistan Bölgesi’ne yönlendirilmeleri de hasbelkader değildi aksine öncesinden planlanmış emir ve yönlendirmeydi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli