Mele Bahtiyar'dan KDP ve KYB'ye: Bunu düşünen hata yapar

Süleymaniye (Rûdaw) – KYB Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, KDP ile KYB’nin yeni hükümet konusunda anlaşacaklarına inandığını belirterek, “Herhangi bir taraf iki idareli bir yönetimi düşünürse hata yapar” dedi.


Dördüncü Uluslararası Ayırım Platformu Konferası bu yıl “Kültürel Feminizm ve Gelenekselliği Aşma” adıyla Süleymaniye’de düzenleniyor. Rûdaw Medya Grubu sponsorluğunda düzenlenen ve iki gün sürecek olan konferansa araştırmacılar, akademisyen ve yazarlar katılıyor.

 

Konferansa başkanlık eden Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmeler hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Değişim Hareketi (Goran) arasındaki anlaşmayı desteklediğini dile getiren Mele Bahtiyar, “Ben Kürt partileri arasındaki tüm anlaşmaları destekliyorum. KDP ile Goran’ın anlaşması KYB’ye karşın olmamalı, aynı zamanda KYB ile Goran anlaşması da KDP’ye karşı olmamalı. Burada bir denge olmalı” dedi.

 

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin üzerinden dört ay geçtiğini hatırlatan Mele Bahtiyar, “Bu az bir süre değil, bu süre müzakerelerle hedar edilmiş. Bu sürede çözülmeyen sorunlar 24 saat içinde de çözülmez. Parlamentodaki oturum bir hafta ertelense belki bazı sorunlar çözülebilirdi” diye konuştu.

 

KDP ile KYB’nin anlaşacaklarını ümidetttiğini belirten Mele Bahtiyar, “KDP’nin geçici bir süreliğine Parlamento Başkanı seçeceğiz, bu makam KYB’nin hakkıdır şeklindeki açıklamasını beğendim. Bence bu açıklama gerginliği bitirdi” ifadelerini kullandı. 

 

Mele Bahtiyar, “Bu hükümet KDP ve KYB’siz yürümez. KYB de 45 sandalye alsa KDP’siz hükümet kuramaz. Herhangi bir taraf iki idareli bir yönetimi düşünürse hata yapar. Ayrıca, hala Kürdistan’ın yazılı bir anayasası yok, etrafımızda bizi ilgilendiren sorunlar var, tartışmalı bölgelerin durumu ortada. Yine KDP ile KYB ortak bir tarihe sahip, bdelller ödemişler. Bu tarih ve bedeller birbirinden ayırd edilemez.” dedi.