HDP Milletvekili Özgüneş: Halkımız seçmeli dersleri bir basamak olarak görsün

Erbil (Rûdaw) – HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, “Halkımız gidip bu seçmeli derslere sahip çıksın. Bunu bir adım olarak, bir basamak olarak görsün. Gelecekte Kürtçenin her anlamda ve her kademede ikinci resmi dil olması için” dedi.

Rûdaw yayınına katılan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, 7 Şubat’a kadar sürecek Kürtçe seçmeli dersler sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP eşbaşkanlarının Kürtçe seçmeli dersler için çağrı yapmamasına ilişkin soruyu cevaplayan Özgüneş, kendilerinin seçmeli derslerin seçilmesi yönünde çağrılarının bulunduğunu kaydetti.

“Halkımıza bu seçmeli derslerin kötü bir şey olmadığını söylüyoruz”

Özgüneş şunları söyledi:

“Partimiz özgürlük temelinde kimliğin tanınması yolunda siyaset yapıyor.  Biz açıkça “Kürt halkı Türkiye hükümetinin dilencisi değil” diyoruz. Kürdistan ve Kürt halkı da Türkler, Farslar gibi kadimdir. Kurumlarda Kürtçenin resmi dil olmasını ve eğitim dili olmasını savunuyoruz. Bu hususun da Anayasa ve yasalar çerçevesinde garanti edilmesini istiyoruz. Bu esas amaçlarımızdan biridir. Önümüzdeki günlerde tek bir ses halinde konuya ilişkin konuşacağız.

AKP Hükümeti seçin diyor, biz de halkımıza bu seçmeli derslerin başlangıç olacağını, kötü bir şey olmadığını söylüyoruz, halkımızın başvurmasını ve çocuklarına seçtirmesini İstiyoruz.

Ayrıca halkımızdan şikayetler alıyoruz; çocuklarımız için Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilmesini istiyoruz ama öğretmen, müdürler engel çıkarıyor. Çocuklarımıza önümüzdeki dönemde size engel çıkarır diye seçtirmekten vazgeçiriyorlar. Yani bir tiyatro olarak oynuyorlar.”

“Belediyelerimiz vardı, dil kursu açmıştık, okul açmıştık”

HDP belediyelerine kayyum atamalarını hatırlatan Özgüneş, şu ifadeleri kullandı:

“Biz de dilin kaybolması durumunda bir halkın, kültürün, folklorun kaybolacağı inancındayız. Biz bu bilinçteyiz, her gün halkımıza sokakta söylüyoruz. Ama doğrusu AKP Hükümeti bugüne kadar hiç olumlu adım atmadı.  Belediyelerimiz vardı, dil kursu açmıştık, okul açmıştık. Hepsini kaldırdılar. Mecbur kalacaklar, önümüzdeki dönemde daha temelden Kürt sorununu dile getirecekler. Onlara kabul ettireceğiz.

Tabii önümüzdeki dönemde seçim olduğunu da biliyoruz. Kürt halkına ‘şunları yaptık’ demek istiyorlar. Sizi seviyoruz, oylarınızı bize verin demek istiyorlar.

Yine de halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Bu imkanı kullansınlar. ‘Bu iyi bir şey değil” gibi bir şey demiyoruz.”

“Bir basamak olarak görsün”

Özgüneş bugüne kadar sürekli çalışma yürüttüklerini belirterek şunları aktardı:

“Bugüne kadar çok kampanya yaptık. Kurumlarımız çalışmalarda bulunuyor, kurslar açıyoruz. Fakat devlet izin vermiyor, bir yerde ilerleme gördüğü an önünü kapatıyor. HDP olarak bir şeyler yapıyoruz yani. Herkesten daha çok çalışıyoruz. Doğrusu yükümüz biraz ağır. Üzerimizde çok fazla baskı var, vekillerimiz üzerinde var.

Geçen gün yaptığımız toplantıda da bu Kürtçe dersleri ilerletme konusunda hemfikir olduk. Eşbaşkanlarımız da oradaydı. Gelecekte çağrı yapılacak. Vekiller olarak çağrı yapmıştık, şimdi de yapıyoruz.

Halkımız gidip bu seçmeli derslere sahip çıksın. Bunu bir adım olarak, bir basamak olarak görsün. Gelecekte Kürtçenin her anlamda ve her kademede ikinci resmi dil olması için.”