‘Şengalli Ezidi göçmenlerin çoğu nüfus sayımı için yerlerine dönemedi’

Duhok (Rûdaw) - Duhok Göç ve Göçmenler Müdürü Pirdeyan Cafer, Duhok’taki kamplarda ikamet eden Ezidi Kürt göçmenlerin bazılarının nüfus sayımı için kendi bölgelerine geri döndüğünü ancak büyük kısmının dönemediğini söyledi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde genel nüfus sayımı bugün itibariyle başladı. Ancak IŞİD’in Ağustos 2014’teki saldırısının ardından Şengal ve çevresindeki köylerden kaçan yaklaşık 200 binden fazla Ezidi Kürt hala Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda ve şehirlerde ikamet ediyor. Ezidi Kürtlerin yüzde 70’i Duhok’ta bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan Duhok Göç ve Göçmenler Müdürü Pirdeyan Cafer, “Duhok’taki göçmenlerin yüzde 30’u Şengal’e geri döndü ve orada nüfus sayımına katılıyor. Ancak göçmenlerin büyük çoğunluğu geri dönemedi” dedi.

Duhok İstatistik Müdürü Çiyavan Abdulrezak da birinci aşama olan kayıt ve doğrulama sürecinin Duhok’taki kamplarda tamamlandığını söyledi.

Abdulrezak, bugün de diğer bölgelerdeki kamplarda ikinci aşamanın devam ettiğini kaydetti.

Kürdistan Bölgesi Nüfus Sayımı Teknik Ve Saha Müdürü Guhdar Muhammed de “Herhangi bir şehirde veya ülkede yaşayan kişi, o bölgede ikamet ettiği şekilde kaydedilecek” dedi.

Muhammed, Kürdistan Bölgesi’nde ikamet eden herkesin, başka bir vilayetten gelmiş olsa dahi, şu an yaşadığı yer temel alınarak kayıt altına alınacağını söyledi.

“Geri dönüşlerin olmasa bu tehlike yaratır”

Ninova Vilayet Meclisi’nde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) grubu üyesi olan Muhammed Casim Kakai de Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Göçmenlerin kendi bölgelerine dönememesi tehlike yaratıyor; bu durum Şengal’in nüfus yoğunluğunu olumsuz etkileyebilir” dedi.

Aynı zamanda Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı olan Kakai, “Kerkük örneğindeki gibi, Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm göçmenler kendi bölgelerine dönmeli ve orada nüfus sayımına katılmalıydı” şeklinde konuştu.

Kakai ayrıca, “Bazı yetkililer, halka geri dönmelerine gerek olmadığını söylemiş. Nerede kayıt yaptırırlarsa geçerli olacağını belirtmişler. Ancak bu, gerçeği yansıtmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şengal’deki duruma dikkati çekan Kakai, “Şengal’de Arap nüfusu az ama buna rağmen, bazıları geri döndü. Bu durum, bölgedeki Kürt nüfusu oranını tehlikeye atıyor ve Şengal’deki hizmet projelerinin, altyapı yatırımlarının ve istihdamın azalmasına neden oluyor” dedi.