CANLI BLOG: KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ- Oy verme işlemi sürüyor

Kürdistan halkı sandık başında.

20-10-2024

12:57

Talabani: Sandıklara giderek kendinize oy verin

Talabani: Sandıklara giderek kendinize oy verin

KYB Politbüro üyesi ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani  Süleymaniye’de oy kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi halkını sandıklara giderek, oy verme sürecine katılmaya çağırdı.

Bugün Kürdistan Parlamentosu seçim süreci için oy verme işlemi saat 07.00’de başladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani  Süleymaniye’de oy kullandı ve ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçimlerin Kürdistan Bölgesi halkına hayırlı olmasını dileyen Talabani, "Oy verme sürecine katılın, Kürdistan Bölgesi’ne en iyi hizmeti yapacak olanlara ve kendinize oy verin.  Kürdistan’ın yüzlerce sorunu var ve bu sorunların çözümü için 129’a (KYB’nin seçim rakamı) ihtiyaç var” dedi. 

Kubad Talabani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Umarım bu süreçte Kürt halkı kazanır. Parlamento seçimleri Kürt halkına hizmet içindir. Halkın ve partimin kazanacağından eminim."

Devamını gör

12:02

Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli

Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli
Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, "Kürdistan Bölgesi'nin parlamentosunun, hükümetinin ve siyasi büyüklüğünün meşruiyetinin yeniden sağlanması için oylama yapılması gerekiyor" dedi.

Süleymaniye'deki bir sandıkta oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Parlamentoya ihtiyacımız var çünkü o Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm kararların anasıdır" dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nun 1992'de ilk oturumunun yapıldığını hatırlatan Hacı Mahmud,"Bu seçim 1992'dekinden daha önemli çünkü şimdi Bağdat'taki Federal Mahkeme parlamentoyu feshetti. Kürdistan Bölgesi'nin siyasi bütünlüğü yeniden sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Hacı Mahmud, "Seçimlerden sonra tek bir salonda toplanıp yeni hükümeti kurmaya karar vermemiz gerektiği konusunda tüm siyasi güçler hemfikirdir" dedi.

Devamını gör

11:43

Irak Seçim Komisyon Başkanı: Sonuçlar 24 saat içinde açıklanacak

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed, oy kullanma sürecinin sorunsuz ilerlediğini ve herhangi teknik bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Hakim Omer Ahmed,  ön seçim sonuçlarının 24 saat içerisinde açıklanacağını dile getirdi.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri için oy verme işlemi saat 07.00 itibariyle başladı.

Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek. 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Oy kullanmak için Erbil’de sandığa giden Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed Rûdaw’a  "Oy kullanmaya geldi. Şuana kadar seçim süreci sorunsuz ilerliyor ve herhangi bir teknik sorun yaşanmıyor. Seçim merkezleri belirlenen süreye kadar seçmenler için açık kalacak” dedi.

Henüz seçime katılım oranını belli olmadığını belirten Hakim Omer Ahmed,  seçime katılım oranını öğlen saatlerinde belli olacağını dile getirdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed "Saat 18.00'de sandıkların kapanmasının ardından sonuçlar elektronik ortamda Bağdat'taki komisyonun merkezine gönderilecek. Sonuçları 24 saat içinde açıklanması gerekiyor" dedi.

Devamını gör

11:19

Irak Cumhurbaşkanı Reşid: Kürdistan Bölgesi'ni seçim süreci için tebrik ediyorum

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Kürdistan seçimleri kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat'ta oyunu kullandı.

Reşid oy kullandıktan sonra “Kürdistan Bölgesi'ndeki seçim süreci dün başladı ve bugün genel oylama yapılıyor. Öncelikle, Kürdistan Bölgesi'ni bu seçim süreci için tebrik etmek istiyorum ve Kürdistan Bölgesi halkına hizmet eden bir parlamento kurabileceklerini umuyorum" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı “Sürecin iyi bir şekilde yürütülmesinden dolayı mutlu ve umutluyuz” diye ekledi.

Devamını gör

10:46

Ali Bapir: Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni değil

Ali Bapir: Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni değil

Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) lideri Ali Bapir, vatandaşlara sandık başına giderek inandıkları partiye oy vermeleri çağrısında bulundu.

Ali Bapir, oylamanın ardından düzenlediği basın toplantısında, oylamanın barışçıl bir şekilde yapılmasını umduğunu ve sahtekarlığa izin verilmeyeceğini söyledi.

Bapir, "İktidardaki siyasi partiler, özel oylama sırasında güvenlik güçlerine oylarının fotoğrafını çekmeleri yönünde baskı yaptı, bu da bazı güvenlik güçlerinin oylarını geçersiz kılmasına yol açtı" dedi.

Bapir, "Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni bir davranış değildir ve dinimize göre hiç kimse bir şey yapmaya zorlanmamalıdır" dedi.

 

 

Devamını gör

10:10

Halk Cephesi lideri Lahur Şeyh Cengi: Bugün tarihi bir gün

Halk Cephesi lideri Lahur Şeyh Cengi: Bugün tarihi bir gün

Halk Cephesi (Berey Gel) lideri Lahur Şeyh Cengi, Süleymaniye'nın Meşxelan sandık merkezinde ailesiyle birlikte oy kullandı.

Şeyh Cengi mesajında seçmenleri seçime katılmaya, sandık başına gitmeye ve bugünü bayram olarak görmeye çağırdı.

Şeyh Cengi bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi ve “Bugün tarihi bir gün” dedi.  

Bu seçimin radikal değişiklikler yaratacağına inandığını söyleyen Şeyh Cengi, seçim sürecinin “demokratik bir şekilde” yürütülemesini umduğunu kaydetti.

Halk Cephesi lideri, “İktidar mı olacağız, muhalefet mi olacağız demeyeceğiz. Bu konuyu seçim sonrasına bırakacağız” dedi.


 

Devamını gör

09:52

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid ailesiyle birlikte oy kullandı

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid ailesiyle birlikte oy kullandı

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid, Süleymaniye'deki bir sandıkta oy kullandı.

Oy verme merkezlerinin açılmasıyla birlikte seçmenler Kürdistan Bölgesi parlamentosunun altıncı oturumunun üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor.

Seçime katılan siyasi partilerin ve listelerin liderleri, seçimin erken saatlerinde sandık başına gitti.

Yeni Nesil (Newey Nwe) Hareketi lideri Şasuwar Abdulvahid, Süleymaniye'de ailesiyle birlikte Kürt ulusal kıyafetlerini giymiş şekilde oy kullandı.

Önümüzdeki dört yıl için seçimlerin önemini vurgulayan Abdulvahid, oylamayı vatandaşlar için en iyi fırsat olarak değerlendirdi ve seçmenleri seçimlere katılmaya ve oy vermeye çağırdı.

Devamını gör

09:18

Başkan Mesud Barzani oyunu Erbil'de kullandı

Başkan Mesud Barzani

Kürdistan parlamento seçimleri kapsamında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani bugün Erbil’in Pirmam ilçesinde oyunu kullandı.

 

Devamını gör

08:59

Yekgirtu lideri Bahaddin: Halkımız sandık başına gitsin

Yekgirtu lideri Bahaddin: Halkımız sandık başına gitsin

İslami Birlik (Yekgirtu) lideri Selahaddin Muhammed Bahaddin, Süleymaniye'de oyunu kullanarak, bölgenin ve Kürdistan halkının bu seçime ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bahaddin, "Bu güne geldiğimiz için öncelikle Allah’a şükürler olsun. Bu, önemli bir gün olacak. Halkımızın buna ihtiyacı var; hatta iktidarın ve otoritenin bile yenilenmesi ve yeni bir atmosferin kurulması gerekiyor" dedi. Bahaddin "Halkımızın sandık başına bilinçli bir şekilde gitmesini ve fikrini ifade etmesini umuyorum" diye ekledi.

Bahaddin, oylamanın ardından atılacak bir sonraki adımın "parlamentoyu ve hükümeti kurmak için hızlı adımlar atmak" olacağını söyledi ve oylama sonuçlarının seçimlerin ardından partinin duruşunu belirleyeceğini sözlerine ekledi.

Devamını gör

08:48

Kubat Talabani’den vatandaşlara oy kullanma çağrısı

Kubat Talabani’den vatandaşlara oy kullanma çağrısı

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Süleymaniye'de oyunu kullandı. Talabani, halkı oy kullanmaya çağırırken partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kürdistan Bölgesi'ni “yeniden düzenlemek” istediğini söyledi.

Talabani, "Herkesi gidip güvendikleri partiye oy vermeye ve söylediklerini yapan partiye oy vermeye çağırıyorum. KYB son üç yıldır yeniden örgütleniyor, üç yıldır saflarını yeniden örgütlüyor ve şimdi dört yıldır KYB Kürdistan Bölgesi'ni yeniden düzenleyecek" dedi.

Devamını gör

08:25

KYB Başkanı Bafıl Talabani oyunu Süleymaniye’de kullandı

KYB Başkanı Bafıl Talabani oyunu Süleymaniye’de kullandı

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin lideri Bafıl Talabani, Süleymani'deki Rewşen Bedirxan Okulu'nda oy kullandı, seçmenleri "uyanmaya" ve oy kullanmaya çağırdı.

Talabani, oylamanın ardından medya aracılığıyla seçmenlere mesaj göndererek, "Kürt halkının değerli evlatları, gelin oy verin, çabuk uyanın, acele edin" dedi.

Parlamento seçimleri için genel oylama bugün saat 07.00'de başladı. Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek.

Seçim sürecini 16 konsolosluk ve yabancı kuruluştan bin 830 kişinin yanı sıra 22 yabancı ve uluslararası medya kuruluşundan 109 gazeteci izliyor.

 

Devamını gör

08:03

Başbakan Mesrur Barzani oy kullandı

Başbakan Mesrur Barzani oy kullandı

Başbakan Mesrur Barzani, seçimler kapsamında oyunu Erbil’in Pirmam ilçesinde kullandı.

Başbakan oyunu kullanırken “Oy verme hakkı olan tüm vatandaşlarımızın hükümetlerini belirlemek üzere sandığa gitmelerini umuyorum. Umarım bugünkü seçimler huzur içinde geçer ve Kürdistan vatandaşları haklarıyla oynayanları cezalandırır” dedi.

Devamını gör

07:46

Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı

Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı

Kürdistan Bölgesi'nde düzenlenen genel seçimler kapsamında liderler oylarını kullandı. 

Başkan Neçirvan Barzani, başkent Erbil'de oyunu kullandı.  

"Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır”

Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, demokratik bir ortamda huzur ve güven içiresinde gerçekleşen bir seçim olmasını umut ettiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinde oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır ve kazanan Kürdistan'dır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Bazı küçük şeylere rağmen seçim kampanyasının barış içinde geçmesinden memnunum" dedi.

Barzani, "Kürdistan Bölgesi halkının bugün egemenliği pratikleştirmek ve kendi temsilcilerini seçip Kürdistan Parlamentosu'na göndermeleri  için oy kullanmalarını umuyorum. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin kurumlarına meşruiyet kazandıracaktır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, seçim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesinden dolayı Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Yargı Konseyi Başkanı Feyiq Zeydan. Irak Seçim Komisyonu. BM Irak Misyonuna ve seçim sürecine gözlemci gönderen tüm ülkelere teşekkür etti.

"Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başkan Neçirvan Barzani, seçim sonrası tüm tarafların hızla hükümeti oluşturmak için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin hemen kurulması tüm Kürdistan halkın çıkarınadır. Seçim sonrası yeni bir süreç başlıyor. Tüm taraflar hep birlikte hükümetin kurulması, Parlamentosu ile resmi dairelerin aktifleşmesi için oturmalıyız” ifadelerini kullandı.

Tüm siyasi partilerin seçim sonrası hükümet kurma arayışında olmasının normal olduğunu söyleyen Başkan Barzani, “Ancak hükümet kurulurken partilerin Kürdistan halkının çıkarlarını gözetmesi gerekir” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba Türkiye ziyaretine ilişkin gelen soruya ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Normal bir ziyaretti. Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz. Her ziyaret ilişkilerimizin daha da güçlenmesine vesile oluyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin (Türkiye) ilişkilerinin geliştirilmesi çerçevesinde yapılan bir ziyarettir. Sayın Cumhurbaşkanı ile olumlu geçen kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilgili gerek ekonomik gerekse güvenlik yine bölgedeki değişimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Dr. İbrahim Kalın ile değerlendirdik.”

 

Devamını gör

07:33

CANLI BLOG: KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ- Oy verme işlemi sürüyor

Foto:Rûdaw

Oy kullanma işlemi saat 07:00'de başladı

Kürdistan Parlamentosu seçimleri bugün yapılıyor. Oy verme işlemi saat 07.00 itibariyle başladı.

Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek. 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Seçim sürecini 16 konsolosluk ve yabancı kuruluştan bin 830 kişinin yanı sıra 22 yabancı ve uluslararası medya kuruluşundan 109 gazeteci izleyecek.

Öte yandan siyasi parti ve yerel sivil kuruluşlarının gözlemcileri dâhil isimleri doğrulanmış 9 bin 610 yerli gözlemci seçimleri izleyecek.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri öncesinde, 215 bin 960 güvenlik görevlisi önceki gün saat 07.00’den itibaren sandık başına gitti. Oylama yerel saatle 18.00'de sona erdi.

Açıklanan verilere göre, Kürdistan Parlamento seçimlerinin özel oylamasında yaklaşık 29 bin oy geçersiz sayıldı. Biyometrik kart sahibi özel seçmenlerin %16,8'inin ya oy kullanmadığı ya da geçersiz oy verdiği belirlendi.

Komisyona göre, özel oylamaya güvenlik güçlerinin katılım oranı %96,6 olarak kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimleri en son 2018'de yapılmıştı. Seçimlerde bu yıl ilk kez elektronik oylama sistemi kullanılacak.

Kürdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimlerinde listeler, siyasi partiler ve bağımsız adaylar olmak üzere toplam 1.191 aday meclise girmek için yarışıyor. Adayların 368’i kadın.

Adayların partilere dağılımı ise şöyle:

  • Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday
  • Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday
  • Halk Cephesi: 123 aday
  • Yeni Nesil: 92 aday
  • Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday
  • Helwest Hareketi: 72 aday
  • Değişim Hareketi (Goran): 64 aday
  • Kürdistan İslami Birliği: 63 aday
  • Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday
  • Ulusal İttifak: 59 aday
  • Serdem Listesi: 41 aday
  • Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday
  • Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday
  • Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Dört Bölgeli Sistem

Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde Kürdistan Bölgesi genelinde dört seçim bölgesi bulunuyor:

  • Erbil: 34 sandalye - 2 kota sandalyesi
  • Süleymaniye: 38 sandalye - 2 kota sandalyesi
  • Duhok: 25 sandalye - 1 kota sandalyesi
  • Halepçe: 3 sandalye
Devamını gör