Batılı ülkelere çağrı; İran’daki elçilerininiz geri çağırın!

20-10-2022
Etiketler İran Rojhılat Jina Emini Abdullah Mutedi Komele
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) lideri Abdullah Mutedi, İran ve Rojhılat’ta yaşanan gösterilere destek amacıyla Batılı ülkelerden, İran’daki elçilerini geri çekmelerini istedi.  

Batı ülkelerindeki Kürt ve İran diasporaları, bu ülkelerin İran hükümetine karşı daha duyarlı olması amacıyla değişik kampanyalar düzenliyor.

Sosyal medya üzerinden "Gözlerini aç” adıyla yürütülen kampanyalarda, İran ve Rojhılat’taki (Doğu Kürdistan) göstericilere sembolik destekten ziyade daha somut adımlar atılması isteniyor.

Almanya’da düzenlenen bir gösteri sırasında konuşan İran asıllı Frankfurt Belediye Başkanı Nergis İskenderi, Batılı ülkelere seslenerek, "Bizi böyle savunmayın. İnsanların saçlarını keserek İranlı kadın protestocuları destekliyormuş gibi görünmelerini istemiyorum. Bu terör hükümetindeki büyükelçiliklerinizi çekin. Rejimin yanında kalarak, bizi ezmelerine ve öldürmelerine sessiz kalmayın artık” diye konuştu.

Öte yandan Batılı ülkelerin İran’daki büyükelçilerini çekmeleri talebi ile sosyal medya üzerinden online bir kampanya başlatıldı.

“Adalet ve İnsan Hakları için İranlılar” adlı bir grup, protestoculara yönelik baskılara yanıt olarak İran büyükelçilerinin veya uluslararası kuruluşların temsilcilerinin geri çağırılması amacıyla G7 dışişleri bakanlarına hitaben bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya şu ana kadar 400 binden fazla kişi destek verdi.

Rûdaw’a konuşan İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) Genel Sekreteri Abdullah Mutedi, “Jina Emini ile başlayan ve Rojhılat ile İran'a yayılan bu devrim, Avrupalı, Amerikalı ve Batılı politikacıların durumu bir kez daha gözden geçirmesine neden oldu. Bizim de görevimiz halkın sesini dünyaya duyurmak olmalı. Şimdi soruyoruz; Neden büyükelçilerini geri çağırmıyorlar? Diplomatik ilişkileri askıya almak zorunda değiller ama protesto olarak elçilerini neden geri çekmiyorlar? Şerefkendi'yi şehit ettiklerinde bunu yapmışlardı" dedi.

İran Kürdistan Demokrat Partisi eski Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi, 1992'de Berlin’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. 1997'de Alman mahkemesi suikast emrinin İran’dan verildiğine ve faillerin cezalandırılmasına karar verdi. Kararın ardından Avrupa ülkeleri, İran'daki büyükelçilerini yedi ay boyunca geri çekmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli