SON DURUM - Uçaklar Kobani’ye silah, cephane ve ilaç indirdi! (YENİLENDİ)

20-10-2014
Rûdaw
Etiketler Uçaklar Kobani silah cephane ilaç
A+ A-

Haber Merkezi – ABD nakliye uçağı, IŞİD saldırısı altındaki Rojava’nın Kobani kentine Kürt savaşçıları için silah, cephane ve tıbbi malzemeyi ulaştırdı.

 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, sahada IŞİD’e karşı Kobani'yi koruyan Kürt güçlere takviye yapmak için havadan birçok yardım yaptığı belirtildi.

 

Açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının, Kürdistan Bölgesi'ne ait silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlere ulaştırdığı vurgulandı.

 

CENTCOM, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenlik şekilde ayrıldığını bildirdi.


Rûdaw'a konuşan Erbil'deki üst düzey bir yönetici, sözkonusu silah ve cephanenin, Kürdistan Bölgesi'ne gönderilmesi taahhüt edilen kargo olduğunu aktardı. Yönetici, "Kargo, bizim talebimiz üzerine Kobani'ye ulaştırıldı. Önümüzdeki günlerde daha fazla destekte bulunacağız" dedi.


Fox TV'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir subay da, kargonun 17 büyük paketten oluştuğunu söyledi.

 

CENTCOM açıklamada ayrıca, ABD Ordusu’nun Kobani’de IŞİD’e karşı bugüne kadar 135 hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

 

Bu saldırıların IŞİD’in ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin bulunduğu kaydedildi.

 

Açıklamada, “Ancak IŞİD, kente yönelik tehdidini sürdürüyor. Kürt güçlerinin direnişine devam ettiği Kobani’de güvenlik durumu kırılganlığını koruyor. CENTCOM komutanının da belirttiği gibi Kobani hala düşebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Açıklamada, saldırıların “Doğal Kararlılık” operasyonlarının bir parçası olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

 

Kürdistan Bölgesi, daha önce de Kobani’ye silah, cephane ve insani yardım göndermişti. Gönderilen silahların bir kısmı, koridor açılmaması nedeniyle Cezire bölgesinde bekletiliyor.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, çeşitli kereler, “Erbil için ne yaptıysak, Kobani için de onu yaptık” demişti.

 

Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bextiyar ve başka bazı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri, Kobani’ye silah gönderildiğini açıklamıştı.

 

Kobani’de savaş bir ayını geride bıraktı. Halk Savunma Birlikleri (YPG), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenleri ve gönüllü Kürt savaşçıları, IŞİD’in işgal planına karşı direniyor.

 

ABD, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile temaslarını sürdürüyor.

 

Rojava’nın siyasi partileri, 6 gündür Duhok’ta birlik olup, olmamayı tartışıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli