Mardin Valiliği ‘Musa Anter anması’ gerekçesi ile yasak ilan etti
Haber Merkezi - Mardin Valiliği, kent genelinde 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı aldı. Yasağın gerekçelerininden biri de Musa Anter için yapılacak olan anma etkinliği olarak gösterildi.
Valilikten yapılan açıklamada, 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt bilgesi Apê Musa'nın (Musa Anter) Nusaybin ilçesine bağlı Sitîlîlê (Akarsu) köyünde bulunan kabrinde gerçekleştirilecek anmanın PKK’liler tarafından düzenleneceği iddia edildi
Valiliğin açıklamasında konuyla ilgili paragrafta şöyle denildi:
“İleri Yurt adlı gazeteyi çıkaran Musa Anter 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştür. PKK/KCK terör örgütü ve müzahir şahıslar tarafından Mardin/Nusaybin/Akarsu bucağındaki mezarı başında ve olay yerinde anma etkinlikleri düzenlendiği...”
Yasak gerekçesinde koronavirüs salgınını öne süren valiliğin, açıklamasında eski Adalet Bakanı Mehmet Topaç’ın 29 Eylül 1994’te öldürülmesini hatırlatması dikkat çekti.
Musa Anter kimdir
Kürt Gazeteci-yazar Musa Anter 1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı bağlı Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu.
İlkokulu Mardin'de, ortaokul ve liseyi Adana'da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
Dersim İsyanı sırasında öğrenciyken gözaltına alındı. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucuları arasında yer aldı.
Musa Anter İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldı. Şark Postası ve Dicle Kaynağı'nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri 'Qimil/Kımıl' sebebiyle 1959'da cezaevine konuldu ve ünlü 49'lar davasında idamla yargılandı. 1963'te cezaevinde yattı, 1967'de sürgüne gönderildi, 1971 ve 1980 askeri darbelerinde cezaevine girdi.
Anter hayatı boyunca İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo'da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük yayımladı.
20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır'da festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Cumhuriyet Mahallesi'nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.
Abdülkadir Aygan, 2004'te "İtirafçı Bir JİTEM'ci Anlattı" adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, "Hogir" kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi'nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve "Şırnaklı Hamit"in adını verdi.