Duhok (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, ekonomik kriz ve pandemiye rağmen önemli projelere imza attıklarını belirterek, “Umarım tüm bu projeler ekonomik altyapının iyileştirilmesine ve halkımıza hizmet eder” dedi.
Duhok’un Semel beldesinde modern teknolojiyle inşa edilecek olan silo projesinin temel atma töreninde konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 121 milyon dolara mal olan projenin tahıl ürünlerinin üretimi, saklanması ve pazarlanması açısından stratejik olan olduğunu söyledi.
Kürdistan’ın ekonomik altyapısını güçlendirme ve gıda güvenliği açısından bu tür projelerin son derece hayati olduğunu vurgulayan Barzani, ekonomik krize rağmen bu tür projeleri hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti.
Erbil ve Süleymaniye'deki benzer projelerden sonra üçüncü olarak bu projesinin temellerinin atıldığını hatırlatan Mesrur Barzani, “Umarım bu ve diğer tüm projeler ekonomik altyapının iyileştirilmesine ve halkımıza hizmet eder” dedi.
Başbakan Mesrur Barzani, projelerin yapımını üstlenen Xoshnaw ve Qeywan Grup’a teşekkür etti.
“Bu tür projeler bizim için önemli çünkü Kürdistan'ın ekonomik altyapısını güçlendirip yeni bir aşamaya ulaştıracak” diyen Barzani, “Öte yandan, bu proje ülkenin gıda güvenliğini sağlayacak ve çiftçilerin ürünlerinin devlet tarafından alınmasını sağlayacaktır. Bu sayede temel gıda ürünlerinin dışarıdan ithalinden kurtulup minnetsiz olacağız. Yine çiftçilerimiz ürünlerinin ne olacağı konusundaki endişelerini ortadan kaldıracak” şeklinde konuştu.
Silonun hem depolama görevi göreceğini hem de tahıldan elde edilen gıda ürünlerinin üretimini sağlayacağını belirten Barzani, proje sayesinde istihdam sağlanacağını, üniversite mezunları ve tarım konusundaki uzmanların da iş imkanına kavuşacağını söyledi.
Bu adımları desteklemenin hükumetin ve özel sektörün görevi olduğunu hatırlatan Barzani, “Kamu sektörü bu tür ortak çalışmaları birlikte yapmaya devam edebilirse, çok daha iyi bir geleceği güvence altına alabiliriz” dedi.
Başbakan Mesrur Barzani, “Tarım, her ülkenin temel ekonomik varlığını oluşturur. Tarımın diğer gelir kaynaklarından farkı, hiç tükenmemesi, her yıl kendisini tekrarlamasıdır. Yeni teknolojiden yararlanırsa eğer ürünler yıldan yıla artar. Çiftçi buğday eker, biri biçer ve taşımasını yapar, diğeri depolar ve böylece pazara kadar ulaşır, marketlere girer, vatandaşlara ulaşır. Tüm bunlar ayrıca iş ve istihdam imkanı sağlar” ifadelerini kullandı.
Hükumet olarak gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunda çalıştıklarını anlatan Barzani, Kürdistan’ın zengin topraklarının da bunun için nimet sunduğunu söyledi.
Tarım veya herhangi bir sanayi üretiminin iç ihtiyaçları aşması durumunda dışarıya ihraç edilmesini düşündüklerini ifade den Mesrur Barzani, Kürdistan ürünlerini ihraç edebilmek için dış pazar arayışında olduklarını kaydetti.
Başbakan Mesrur Barzani, Duhok ve Kürdistan’ın diğer kentlerindeki yatırımcılara da sermayelerini ülkedeki projelere yatırmaları çağrısında bulundu.
“Hepiniz de biliyorsunuz ki başka gelir kaynaklarımız da var. Bunlardan biri de anayasal bir hak olan petrol geliridir” diyen Barzani, ancak Kürdistan Bölgesi'nin ekonomisinin dünya ekonomisine bağlı olduğunu, petrol fiyatları konusunda dünya pazarına tabi kalmak zorunda olduklarını hatırlattı.
Bağdat'taki durumun Kürdistan Bölgesi ekonomisini etkilediğini, Irak hükumetinin geçtiğimiz yıllarda bunu bir siyasi koz olarak kullandığını dile getiren Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı halkın hakkı olmasına rağmen gönderilmedi, anayasaya bağlı kalınmadı. Şimdi bir kaç aydır sınırlı miktarda bir bütçe ayırılmış. Sayın Başbakan (Kazımi) ile bu payın kesilmemesi konusunda görüştük. Şimdi Bağdat’ta etkinliğimizi nasıl arttırabiliriz ki hiç bir taraf bu tür konuları bize karşı siyasi bir koz olarak kullanmasın. Önümüzde seçimler var ve Kürdistan temsilcileri Irak Parlamentosu’na girecek. Umarım halkımız Bağdat'a gidecek güçlü ve yetenekli temsilciler seçecek ki orada Kürdistan halkına hizmet edebilsin” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik altyapısının güçlendirilmesi ve yerli üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Barzani, “Bunun için çok fazla doğal kaynağımız var ve insan potansiyelimiz var. Allah'a şükür ekonomik ve pandemi krizlerine rağmen durmadık, proje üstüne proje hayata geçirdik, buna devam edeceğiz. Daha büyük projelerimiz var. Tüm illere yönelik büyük projelerimiz olacak. Umarız Kürdistan sadece bölgede ve Ortadoğu’da değil dünyada da gelişmiş bir ülke haline gelir” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın