Diyarbakırlı kadınlar önce pedal çevirdi, ardından halay çekti

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır'da “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” yapıldı. Önce pedal çeviren kadınlar etkinliğin sonunda halay çekti.

Diyarbakır’da kadınlar trafik yoğunluğunu azaltmak ve daha fazla bisiklet kullanılmasına dikkat çekmek için pedal çevirdi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu adlı etkinlikte yüzlerce kadın üç buçuk saat bisiklet sürdü.

Etkinlik, 19 Eylül 2013'ten bu yana her yıl dünyanın 25 ülkesinde kadınların katılımıyla düzenleniyor.

Etkinliğin amacı, farkındalılık yaratmak, kadınların hayattaki görünürlüğünü artırmak ve araçların artması ile şehirlerdeki trafik yoğunluğu ve hava kirliliğine dikkat çekmek.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi 75 Parkta bir araya gelen kadınlar Mardin Kapı’ya kadar pedal çevirdi.

Etkinliğe katılan kadınlarlar, Rûdaw mikrofonuna konuştu:

Şeymanur Yapıcı: Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği, bisikletin de günlük hayatımızın bir parçası olduğu konusunda bizleri bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Amacımız günlük hayatta kadınların görünürlüğünü artırmak ve kadınların yaşamdaki temsilini artırmak. Aynı zamanda şehirlerin varoşlarında bisikletle de iş yapılabileceğine dikkat çekmek istiyoruz.

Tuğba Can: Üç yıldır aktif olarak bisiklet sürüyorum. Şu ana kadar 17 bin kilometre bisiklet sürdüm. Turuma bu yıl nisan ayında Fethiye'den başladım. Yaklaşık 5 aydır yollardayım. Diyarbakır'a ilk kez geliyorum. Diyarbakır'a gelmek istiyordum zaten.

Belkıs Çakmak: Dünyanın her yerinde bu faaliyet vardı ama Diyarbakır'da yoktu. Diyarbakır'da da olsun ve devamlı olsun istiyoruz.

Hediye Kaymak: Etkinliğe katıldığım için mutluyum. Bisiklete bindiğimde özgür bir kadın olduğumu biliyorum. Ben de çok mutluyum. Diyarbakır'da böyle şeyler olduğu için çok mutluyum.

Bahar Aşkar: Amacımız kadınların her koşulda bisiklet sürebileceğini göstermek.

Aysun Yaban: Günlük hayatımda da bisiklet kullanıyorum. Bisiklet kulüplerimiz de var. Onları da bisiklet turlarına, doğa gezilerine götürüyoruz.

Kadınların etkinliği, Sur ilçesindeki Keçi Burcu önünde şarkılar ve halaylarla sona erdi.