Ensarioğlu: Türkiye'nin kaygıları yersiz

Diyarbakır (Rûdaw) - AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 25 Eylül’deki referanduma ilişkin, “Referandum Türkiye’ye tehdit değildir. Türkiye'nin bu konudaki kaygıları yersiz” dedi.

 

Galip Ensarioğlu, Kürdistan Bölgesi'nde 22 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna ilişkin, Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak'a konuştu.

 

Ensarioğlu, Kürtlerin anayasal hakkı olan referanduma gitmek istediğinin altını çizerek, şunları söyledi:

 

“Burada eğer demokrasinin tesisi, bir hakkın tesisi, anayasal bir hakkın kullanılması gibi bir takım çözümler yapılıyorsa bütün bunlar karşılıklı, huzur, barış ve güven ortamının içinde yapılmalı.

 

Gönül isterdi ki Bağdat hükümeti ile Erbil hükümeti arasında sorun yaşanmadan bunlar çözülmüş olsun. Neticede bölgenin istikrarı Türkiye'nin de istikrarı. Biz bölgede istikrarsızlık olsun istemeyiz. Ama son 5 yıldır Bağdat'ın Maliki ile birlikte başlayan mezhepsel yönetim tarzı maalesef hem Sünnileri, hem de Kürtleri dışlayan bir yönetim tarzına sebep oldu.”

 

“Maliki'nin mezhepçi yönetim tarzından kaynaklı Kürtleri dışladı” diyen Galip Ensarioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bundan kaynaklı, anayasadan kaynaklı petrol payını alamaması, devletin bir çok kurumunda Kürtlere yer verilememesi gibi bir çok sorun yaşanıyor. Bundan dolayı anayasanın kendilerine verdiği referandum kartını kullanmak istiyor.

 

Kürtler bu konudaki tercihini ortaya koyacak. Bu bağımsızlığın ilanı anlamına da gelmez. Ama bu tercihi öğrendikten sonra, ondan sonraki siyasi gelişmeler, belki dünya konjektürü, bölgedeki siyasi konjektörü de hesaplayarak bir karar verilecek.”

 

Ensarioğlu, referandumun Türkiye için tehdit oluşturmadığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Bu Türkiye için bir tehdit oluşturmuyor. Çünkü Barzani'nin yönetimindeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Türkiye'nin dostudur, her zaman da Türkiye'ye dostane yaklaşmıştır. Bizim stratejik ve ekonomik olarak bir çok anlaşmamız var.

 

Bu konuda da çok samimi olduklarına inanıyoruz. Türkiye'nin acaba oradaki bağımsızlık talebi Türkiye'deki Kürtler arasında böyle bir şeyi tetikler mi endişesi de çok haklı bir endişe değil.”

 

“Türkiye devletinin geçmişte korkular, kaygılar yaratarak, vesayet devşirdiğini” hatırlatan Ensarioğlu, “Türkiye'deki Kürtlerin hiçbir zaman bölünme gibi bir talebi olmadı, olmayacak da. Türkiye, Kürtler ve Türklerin ortak vatanıdır. Ortadoğu'da Türkiye'nin en samimi müttefiki Kürdistan Bölgesel Yönetimi olabilir, olmalıdır. Bu tarihte yaşanmışlıkları da göz önüne aldığınız zaman aslında Türkiye'nin menfaati Kürt bölgesinin Türkiye ile entegrasyonundan geçer” diye konuştu.