Üç aydır Libya’da mahsur kalan Kürt gençler ailelerine kavuştu

20-08-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Libya Duhok Kürt Kaçakçı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Avrupa’ya kaçak yollarla ulaşmak için yola çıkan ve Libya’da yerel güçler tarafından yakalanan 7 Duhoklu genç, üç ay aradan sonra Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü. Aileler gençleri gözyaşları içerisinde karşıladı.  

Duhok’ta bazıları akraba 7 Kürt genç kaçak yollarla İtalya’ya ulaşmak için kaçakçılar ile anlaşmış, Haziran ayının başında yola çıkan gençlerden 14 Haziran’dan itibaren haber alınamamıştı.

Daha sonra sosyal medya üzerinden yayımladıkları videoda, kaçakçıların kendilerini bırakarak kaçtığını ve Libya’da güvenlik güçlerine sığındıklarını belirtmişti.

Gençler, yerlerinin belirlenmesinin ardından Kürdistan Bölgesi hükumetinin girişimleri ile geri getirildi.

Rûdaw’a konuşan gençlerden Ahmed Naif, “Rûdaw TV paylaştığımız videoyu yayınladıktan ve ailelerimizle konuştuktan sonra yetkililer Hafter yönetimi ile temasa geçti ve serbest bırakıldık” dedi.

Kaçakçıların kandırdığı 7 gencin 6’sı Duhok’un Mangeşk, diğeri Şeladize nahiyesinden. Yaşları 17 ile 27 arasında değişen gençlerin 6’sı bekar,  biri ise yeni evliydi.

Dişlad Azad isimli genç ise, “Çok haksızlığa uğradık. Libya’ya gittiğimizi bilmiyorduk. Kaçakçı bizi Mısır üzerinden Avrupa’ya götüreceğini söylemişti. Ama bilmediğimiz bir yere götürdü” diye konuştu.

Aileler, sağ salim geri dönen gençleri sevinç gözyaşları ile karşılayarak hasret giderdi.

Gençlerden birinin babası olan Abdulselam Sadık, “Allah’a şükürler olsun ki geri geldiler. Evlatlarımızın kurtulmasına vesile olan herkese, özellikle Rûdaw’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Anne Xemê Ahmed de, haber alamadıktan sonra çok korktuklarını ve çocuklarından ümidi kestiklerini söyledi. Anne Xemê, evladına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Libya emniyet güçleri tarafından alı konulan gençlerden Newroz Newzad, Ağustos ayı başında Rûdaw bültenine canlı bağlanarak, “48 gündür Libya tarafından alıkonulmuştuk. Dün gece saat 22:00’da serbest bırakıldık durumumuz iyi. En kısa sürede Kürdistan’a dönmeyi bekliyoruz” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli