Şemdinli yangını kontrol edildi ancak soğutma yapılmadığı için yeniden başlayabilir

Erbil (Rûdaw) – Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Nêrkole (Yiğitler) köyüne bağlı Gomanê Dağı’ndaki ormanlık alanda çıkan yangın 3. günün ardından kontrol altına alındı ancak soğutma çalışması yapılmadığı için yangının yeniden başlamasından endişe ediliyor.

Bölge halkı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin ortak çalışması ile yangını kontrol altına alındı ancak bu çabalar yangının tamamen söndürülmesi için yeterli olamıyor. Bölgede hava sıcaklığının yüksek ve nem oranının düşük olması ve rüzgarın etkisiyle alevler yeniden yayılıyor.

Soğutma çalışmalarının yapılamaması da yangının yeniden başlamasına neden oluyor. Bölge halkı bu nedenle havadan müdahale talebinde bulunuyor.

İlk günden beri yangın bölgesinde olan kamuoyunu bilgilendiren Hakkari Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, yangının kontrol altına alındığını ama yer yer dumanların yükseldiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Tekin,  daha önce de yangının sabah saatlerinde kontrol altına alındığını ancak öğleden sonra hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte yeniden alevlenme olduğunu belirtti.

Tekin, “Bu nedenle soğutma çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bölgede Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesi var, ancak yol kapalı olduğu için itfaiye ekipleri yangın bölgesine araçlarla giremiyor. Daha önce yetkililerle konuştum itfaiyeye yolun açılması için ancak şu ana kadar iş makinaları gönderilmedi. Ben birazdan yine yangın bölgesine gideceğim” dedi.

Milletvekili Dede: Hiçbir müdahale yoktu

Dün yangın bölgesine giderek açıklama yapan ve alevlere hiçbir görevlinin müdahale etmediğini, adeta yangına göz yumulduğunu anlatan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de alevlerin yeniden başlamasından endişe ettiklerini söyledi.

Rûdaw’a açıklamada bulunan Milletvekili Dede şunları söyledi: “Soğutma çalışması yapılmadığından dolayı korlar rüzgarla savruluyor ve yeni bir yangın başlatabiliyor. Ben dün yangın bölgesindeydim. Tek bir kişi bile görmedim Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinden. Bir müdahale yoktu. Eğer 20-30 kişi ile bile müdahale edilseydi yangın rahatlıkla kontrol altına alınabilirdi. İtfaiyenin girebilmesi için yolun açılması gerekiyor ancak bu yapılmadı alevler tarlalara kadar geliyordu neredeyse.”