‘Zaho’daki provakasyonda PKK ve Yeni Nesil parmağı var’

21-08-2020
Rûdaw
Etiketler Zaho Kürdistan Bölgesi İbrahim Halil Sınır Kapısı Gösteri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Uluslararası Raporları Değerlendirme Komitesi’nden yapılan açıklamada, “PKK ve Yeni Nesil Hareketi taraftarlarının Zaho’da dün akşam yük şoförleri tarafından düzenlenen gösteriyi farklı amaçlar için yönlendirmeye çalıştığı” belirtildi.

Covid-19 tedbirleri kapsamında, ticaretin aksamaması için Habur Sınır Kapısı ile İbrahim Halil Gümrük Kapısı arasındaki tampon bölgede 1 Mart'ta başlatılan dorse ve şoför değişimi yapılmak suretiyle "temassız ticaret" uygulaması dün sona erdi.

Kürdistan Bölgesi hükümeti, Türkiye’den gelecek olan kamyon ve TIR şöförlerinin İbrahim Halil Sınır Kapısından giriş yapabileceğini açıkladıktan sonra Zaho’da bir grup şoför, durumu protesto etmek için gösteri düzenledi.

Duhok Polis Müdürlüğü’nün açıklamasına göre dün akşamki gösterilerde 61 güvenlik görevlisi ile 4 sivil yaralandı. Olaylara karışan 18 kişi gözaltına alındı.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Raporları Değerlendirme Komitesi’nden yapılan açıklamada, gözaltına alınan kişilerden yalnızca 4’ünün şoför olduğu, diğerlerinin kastlı olarak gösteriyi başka yöne çekip “provakasyon” yaratmaya çalışan kişiler olduğunu vurguladı.

Açıklamada, sözkonusu kişilerin silah bulundurduğu, güvenlik güçlerine ateş açtığı ve 26 araca zarar verdikleri belirtildi.

“Provakasyon yapmak ve huzuru bozmakla” suçlanan kişilerin PKK, Yeni Nesil Hareketi taraftarı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin ifade özgürlüğüne karşı olmadığı” vurgulandı.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Duhok Polis Müdürü Tarık Ahmed de, “Gösteriye dışarıdan müdahale eden ve şoför olmadıkları anlaşılan bazı kişiler güvenlik güçlerine ateş etmek süretiyle planlı bir şekilde provakasyon yaratmak istemişlerdir” dedi.

Tarık Ahmed, “Bu kişlerin ne Zaho, ne Duhok ve ne de şoförlerin talebi ile herhangi bir ilişkisi yok. Bu kişiler Gümrük Kapısını, vatandaşlara ait araçları da yakmaya çalışmıştır” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli